Fiscale consequenties tweede huis

Wie overweegt een tweede huis in eigen land te kopen en het stulpje mogelijk wil verhuren, moet rekening houden met een aantal fiscale consequenties. VvAA-belastingadviseur Ferdy de Wijs zet de belangrijkste op een rij.

Tekst: Martijn Reinink

 

Overdrachtsbelasting
“Bij aankoop van een tweede huis moet overdrachtsbelasting worden betaald. Sinds 2012 bedraagt dit tarief 2 procent van de koopsom, te betalen door de koper. In het geval dat de koper de woning vrij op naam koopt, komt deze belasting voor rekening van de verkoper.”

Omzetbelasting
“De aankoop van een nieuw tweede huis is belast met 21 procent btw. Wie de woning enkel privé gebruikt, kan deze omzetbelasting niet in aftrek brengen. In dat geval is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Wanneer een woning als vakantiewoning verhuurd gaat worden, kan de omzetbelasting in aftrek worden gebracht. De mate van aftrek kan worden berekend aan de hand van de verhouding tussen verhuur en eigen gebruik. De verhuur van een recreatiewoning is belast tegen
6 procent btw.”

Herzieningsperiode
“Gedurende tien jaar na aankoop loopt een herzieningsperiode. In deze periode wordt jaarlijks beoordeeld of de mate van eigen gebruik ten opzichte van verhuur afwijkt van wat in eerste instantie is aangegeven. Wijkt dit af, dan moet een correctie van de vooraftrek plaatsvinden.”

Kleineondernemersregeling
“De btw die over de verhuur wordt berekend, moet door de verhuurder aan de fiscus worden afdragen. Als na aftrek van voorbelasting minder dan 1883 euro aan omzetbelasting verschuldigd is, kan gebruik worden gemaakt van de kleine-ondernemersregeling. Op basis van deze regeling hoeft de verschuldigde omzetbelasting geheel of gedeeltelijk niet te worden afgedragen.”

Inkomstenbelasting
“Een tweede woning wordt belast in box 3. Per saldo wordt 1,2 procent vermogensbelasting geheven over de waarde van deze woning. In 2017
gaat dit tarief voor mensen met een vermogen boven de 100.000 euro omhoog (zie bericht ‘Nieuwe tarieven in box 3’ hiernaast, red.). Een eventuele schuld voor de aankoop van het huis kunnen bezitters aftrekken in box 3.”

Delen