Fotoboek – Voor de gek!

Bruggen van niks naar nergens, vissershuisjes in het bos, prieeltjes waar je ste-nen kunt zaaien, zelfgebouwde forten en nepkastelen, kunstmatige watervallen, villa’s voor vogels… Kortom: bouwsels die je voor de gek houden, die niet zijn wat ze lijken. Follies, worden ze genoemd: gebouwde ‘dwaasheden’. Afwijkend en verrassend, functionaliteit speelt een ondergeschikte rol. 

Fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans maakten er een documentair fotoboek over. In Voor de gek! Follies in Nederland, belichten ze zo’n 150 oude en nieuwe follies uit alle provincies van ons land. De bouwsels zijn aan een opmars bezig, er verrijzen er steeds meer. Vaak schuilt de dwaasheid ervan in details die op het eerste gezicht niet opvallen. Op een aantal plekken in het boek wordt daarom letterlijk een venster op deze bijzondere elementen geboden; de gekte wordt als het ware uitgelicht.

Op een toegankelijke manier belichten de boeksamenstellers achtergronden bij oude en nieuwe follies, hun rol in het landschap en de relatie met lokale of regionale geschiedenis. 

Voor de gek! Follies in Nederland – Edith Gerritsma en Andrea Hijmans, te koop via folliesinnederland.nl.

Delen