Fraude in pillenhandel

Apothekers slaan alarm over de groei van ‘fentanyl-shoppers’, mensen die artsen en ziekenhuizen onder valse voorwendselen recepten voor zware pijnstillers ontfutselen,  meldt de Volkskrant. Het middel, bestemd voor kankerpatiënten, is zeer verslavend en volgens apothekersorganisatie KNMP honderd maal zo krachtig als heroïne. 

De fraude met medicijnen is de afgelopen weken opvallend gestegen, stelt apothekersorganisatie KNMP. Voorheen zou het om een handvol lokale meldingen per jaar gaan. “Nu krijgen we drie tot acht fraudemeldingen per week”, aldus een woordvoerder. ‘We denken dat dit het topje van de ijsberg is.’ De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt de toename en zegt bezig te zijn met het probleem.

Het gaat vooral om fentanyl, ook bekend onder de merknaam Instanyl, een opiummiddel dat via de neus wordt geïnhaleerd en per verpakking ongeveer 340 euro kost. Volgens de BBC worden bepaalde vormen van fentanyl -China white genoemd – in Estland door verslaafden gebruikt als vervanging van heroïne.

De ‘shoppers’ gaan te werk door zich ’s avonds of in het weekend bij een huisartsenpost of een ziekenhuis te melden. ‘Daar komen ze met een goed geïnformeerd verhaal. Ze weten precies welk ziektebeeld ze die arts moeten voorschotelen.’ Het probleem is volgens hem dat artsen en apothekers juist op die tijden het verhaal vaak niet kunnen checken, omdat er geen landelijk elektronisch patiëntendossier is. Een andere methode is het vervalsen van recepten.

Lees verder in  de Volkskrant.

Delen