Meer aandacht voor de vrouw

Huisarts Hedwig Vos wil meer aandacht voor de positie van de vrouwelijke patiënt. Ze promoveert op genderverschillen bij preventie. Sowieso is zij een voorstander van preventie: “Ik gun mijn patiënten, net als mijzelf, een langer en gelukkiger leven met minder ziektedagen.”

Tekst: Roel Notten

Hedwig Vos (40) zit nog altijd in de slipstream van de Corrie Hermann-prijs die ze onlangs kreeg uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). De prijs wordt toegekend aan zorgverleners die zich inzetten voor de positie van de vrouw in de zorg. Vos krijgt de prijs voor haar promotieonderzoek Preventie bij vrouwen in de eerste lijn. Collega’s en patiënten spreken haar hierover geregeld aan. “Niet zo gek, aangezien mijn assistent alle gepubliceerde interviews en foto’s op de deur van de wachtkamer heeft geplakt”, vertelt de huisarts lachend. “Ik merk dat ik door die aandacht toch wel een rolmodel ben geworden: een student benadert mij met het verzoek om mee te mogen lopen in de praktijk en een co-assistent mailt me met de vraag of ze een interview met mij op haar site mag zetten. Blijkbaar werkt het zo.” Dan lachend: “Ik voel me dan wel een beetje oud. En vraag me ook af wat ik mensen te bieden heb. Maar misschien moet ik daar wat meer overheen stappen. Het is een soort overgangsfase naar het besef dat ik andere mensen blijkbaar kan en mag inspireren en motiveren.”

Het winnen van de prijs was wel een verrassing voor haar: “Normaal gesproken wordt de prijs gewonnen door vrouwelijke artsen die wat verder in hun carrière zijn. Ik heb het gevoel dat ik nog aan het begin sta. Maar de commissie wilde, denk ik, een signaal afgeven dat ik goed bezig ben en dat ik vooral zo door moet gaan. Dat ben ik ook van plan. Mijn promotieonderzoek naar de rol van preventie voor de vrouw hoop ik eind dit jaar af te ronden.”

Lees verder (pdf).

Delen