Genieten van het goede leven in Brussel

Een internationale sfeer, een breed aanbod aan musea en een boeiende geschiedenis. Bovendien is een goed restaurant er ook zo gevonden. Brussel heeft heel wat te bieden voor een weekendje weg.

Tekst: Arthur Roskott
Foto: visit flanders/milo profi

Brussel is als bestemming voor een weekendje weg minder bekend dan Antwerpen en Brugge, maar minstens zo interessant. Stap gerust op vrijdag aan het begin van de avond in de auto. U bent dan precies op tijd voor het diner, want de Brusselaar zelf schuift pas vanaf een uur of negen aan, zeker in het weekend.  

Brussel is een stad die zich het beste te voet leert kennen. Start uw kennismaking in de ‘Bovenstad’ met een wandeling van het Koninklijk Paleis naar de Kleine Zavel. U passeert dan – via de Regentschapsstraat – de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Hier vindt u vier van in de totaal zes musea uit deze museumgroep, waaronder het Musée Oldmasters Museum en het Musée Magritte Museum. Bijzonder aan laatstgenoemd museum is niet alleen de omvangrijke verzameling (de grootste Magritte-collectie ter wereld), maar vooral de vernieuwende wijze waarop het bezoekers meeneemt in het leven en werk van deze kunstenaar die bij het grote publiek vooral bekendheid verwierf met zijn zelfportret (met bolhoed en appel voor het gezicht) en zijn schilderij van een pijp  – La trahison des images – met als onderschrift Ceci n’est pas une pipe

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Het zwaartepunt van de collectie van het Musée Oldmaster Museum ligt op de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden van de 15e tot de 18e eeuw. Vooral de werken van Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) en Jheronimus Bosch (1450-1516) blijven boeien. Hier hangt ook het enorme schilderij Tafereel van de Septemberdagen 1830 (ruim vier bij zes meter) van Gustaaf Wappers. Het toont het moment dat de Belgische onafhankelijkheidsverklaring wordt uitgesproken aan het Brusselse volk en herinnert eraan dat de huidige hoofdstad van Europa eens de hoofdstad van de Zeventien Provinciën (1543-1585), van de Zuidelijke Nederlanden én van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) was. 

Hoogverraad

Ook elders in Brussel zijn herinneringen aan het ontstaan en het roerige verleden van ons land nog altijd zicht- en tastbaar. Wanneer u het museum verlaat en rechtsaf slaat richting het 19e-eeuwse stadspark aan de Klein Zavel, ziet u de standbeelden van de graven Egmont en Horne. Beide edellieden kwamen in opstand tegen Filips II en werden schuldig bevonden aan hoogverraad. Ze kwamen op 5 juni 1568, in het prille begin van de tachtigjarige oorlog, aan hun einde. Eromheen nog tien andere beelden als eerbetoon aan de 16e-eeuwse Nederlanden, waaronder een beeld van Willem van Oranje. Kijkt u vooral ook even naar de overkant: daar staat de Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Zavelkerk, een beeldschone 15e-eeuwse kerk met 14 meter hoge glas-in-loodramen.  

Wanneer u in de Benedenstad op de Grote Markt komt, blijf dan even staan en probeer het geheel in 360 graden op u in te laten werken. Op en rond het beroemde plein zijn vele chocolatiers te vinden met de lekkerste ‘pralinekes’. 

Een goed restaurant is hier ook zo gevonden. Brussel is echt een stad van gourmands, waar de klassieke Franse keuken floreert en obers in het wit en zwart nog rijkelijk aanwezig zijn. Ze brengen u de lekkerste Île flottante of een kleurrijk plateau Fruits de mer. 

Over vis gesproken: noteer Noordzee (Mer du Nord) aan het St. Katelijneplein, een visbar midden op het plein. De spelregels zijn simpel: bestel een goed gekoelde fles wit en stap met uw ‘fish fingerfood’ het gezellige plein op. Ongecompliceerd lekker eten en drinken dus, gewoon op straat. 

De uit de 19e eeuw stammende Les Galeries Royales Saint-Hubert, een monumentale passage met een fijn palet aan mooie merken, een hotel en heerlijke ‘snuffelwinkels’, is zowel voor als na het diner een plek om langer te blijven hangen. Al is het alleen maar om L’aube sur Aÿ: een bar/shop, volledig gewijd aan champagnes (ook per glas). 

Art nouveau

Even buiten het stadshart wacht de mondaine Louizalaan, het symbool van de Brusselse pracht en praal en de locatie van winkels van prestigieuze modemerken. Rond het Place Brugmann en de aangrenzende wijk Châtelain (ook wel Petit Paris genoemd) valt eveneens genoeg te ontdekken. Het wemelt hier van de boetiekjes en vintage meubelzaakjes. Zwierige versieringen in de stijl van de art nouveau geven elegantie aan de gevels van de charmante en statige huizen. In een ervan bevindt zich het Horta Museum, het voormalige huis van Victor Horta, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Een absolute aanrader.

Wanneer u de moeite neemt Brussel te leren kennen, ontdekt u  gegarandeerd bij ieder volgend bezoek weer iets nieuws. Maar wat u ook doet: ‘s avonds vindt u gegarandeerd een geweldig restaurant om de dag af te sluiten. 

Heeft u daarna nog energie? Ga dan naar L’Archiduc voor cocktails en jazz, vlak bij de Beurs van Brussel. Ooit speelden hier jazzgrootheden als Nat King Cole en Django Rheinhardt. Het interieur lijkt onveranderd sinds de jaren dertig. Neem plaats in het art-deco-interieur en geniet van heerlijke cocktails én muziek. 

Tips van de auteur
Terras: Chalet Robinson, op een eiland in het Ter Kamerenbos, de groene longen van de stad waar de Brusselaren  graag komen  (chaletrobinson.be/nl).
Restaurants: restaurant Bij Den Boer, visrestaurant (bijdenboer.com), Aux Armes de Bruxelles, klassiek Frans  (auxarmesdebruxelles.com), La Quincaillerie, klassiek Frans/Belgisch (quincaillerie.be), Au Savoy, vermaard om zijn filet americain (ausavoy.be). 
Vervoer: fiets huren? Download de app Villo! of billy.bike voor elektrische fietsen. Trein: vanaf € 25,- enkele reis. Eigen auto: zie centrumparkeren.nl.
Handige websites o.a. visit.brussels, visitflanders.com, brusselvoorbeginners.nl.   

Dali & Magritte in Brussel

Vanaf volgende maand is in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling te zien met in de hoofdrollen Salvador Dalí en René Magritte, de twee grootste iconen van het surrealisme.

De tentoonstelling werpt licht op de relatie tussen de twee kunstenaars aan de hand van o.a. meer dan tachtig schilderijen, sculpturen, foto’s en films. Ter gelegenheid van de expo biedt TUI een lezersarrangement met verblijf in het Sofitel Brussels. 

Dit vijfsterren hotel ligt in het hart van de Europese wijk, aan het Jourdanplein met zijn restaurantjes, zondagse markt en beste frietkot van de stad. Het Sofitel beschikt over een gourmetrestaurant en bar met dakterras; uw (superior) kamer beschikt over een espressomachine en minibar.

3 dagen vanaf € 149,- p.p. inclusief o.a. vijfsterrenhotel, entree tentoonstelling en hotelparkeergarage

  • Prijs vanaf € 149,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Inbegrepen welkomstcocktail, twee overnachtingen met ontbijtbuffet, gratis parkeren in hotelgarage (t.w.v. circa € 30,- per dag), late check-out (tot 16.00 uur) en entree Magritte/Dali-tentoonstelling
  • Niet inbegrepen € 15,- reserveringskosten (bij online boeking)
  • Aankomst vrijdag of zaterdag in de periode 11 oktober tot en met 8 februari 2020
  • Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

Delen