Groeiende rol tandarts

Met de mond als een soort spiegel van de algehele gezondheid kan de tandarts helpen bij het (vroeg) signaleren van ziekten als diabetes, en omgekeerd gevolgen van ziekten voor de ‘mondgezondheid’ behandelen. Voorwaarde is een goede samenwerking met de rest van de eerste lijn. En daar zijn tandartsen druk mee bezig.

Tekst: Michiel Tent | Beeld: Marcel Leuning

Precies op haar honderdste verjaardag, op 14 februari, heeft de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) het predicaat ‘koninklijk’ gekregen. Voor tandartsen een maatschappelijke erkenning van de groeiende rol van de mondzorg binnen de gezondheidszorg als geheel. Niet voor niets staat tijdens het Jaarcongres op 16 en 17 mei het verband tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam centraal.

Signalen
“Behalve de partner mag alleen de tandarts aan en in je mond zitten. Gemiddeld zeker twee keer per jaar. Jaren, soms tientallen jaren achtereen”, aldus Rob Barnasconi, voorzitter van de NMT. “De tandarts kan zich zo een beeld vormen van de gezondheid van het hele lichaam.”

Lees verder (pdf).

05-2014p020-021

Delen