Groeten uit… Boedapest

Aljosja Karpenko (23) is tweedejaars master farmacie in Utrecht. Daarnaast doet hij de master health, economics, policy and law. Voor die laatste studie verbleef hij een half jaar in Boedapest. 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Waarom Boedapest?

“Voor mijn studie health, economics, policy and law moest ik een thesis schrijven en het onderzoek daarvoor wilde ik graag in het buitenland doen.
Bij farmacie had ik in de buitenlandexcursiecommissie gezeten en we hebben toen een weekje Boedapest georganiseerd om er farmaceutische bedrijven te bezoeken. De stad beviel me erg goed; ik vond de sfeer er heel prettig. En toen een vriend onderzoek ging doen bij een instituut in Boedapest, zag ik mijn kans schoon en heb me daar ook aangemeld.”

Beviel de stad?

“Boedapest is, nog meer dan ik eerder al had ervaren, een geweldige stad voor jonge mensen. Er is van alles te doen op cultureel gebied en in het uitgaansleven. Iedereen spreekt wel een woordje Engels en in onze ogen is het er goedkoop. Daardoor kun je het er als student wat ruimer aandoen. Uit eten met z’n tweeën kost een euro of dertig. Anders dan bij ons wordt tussen de middag warm gegeten, ’s avonds is de maaltijd veel kleiner. Wat ook even wennen was, is de abrupte weersomslag van het Hongaarse landklimaat: eind maart was het 2 graden, twee weken later was het 30 graden.”

Heb je nog wat van de omgeving gezien?

“Een lang weekend is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest te zien. Maar ben je er wat langer, dan ontdek je steeds weer andere pleintjes, parken en terrasjes. Met een kwartiertje rijden zit je in de heuvels en bossen. Fijn als je even wilt ontsnappen aan de stad.”

Een aanrader dus

“Zeker. Als je voor een vakantie of een stedentripje eens in een echt andere omgeving wilt vertoeven, is Boedapest een aanrader. De mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam en het is een prachtige stad.”

Delen