Groeten uit… Ibiza

Charlotte Kraakman (24) mag zich vanaf 7 december 2018 dierenarts gezelschapsdieren noemen. Tijdens haar studie liep ze op eigen initiatief tweemaal stage op Ibiza. “Veel van wat je hier hebt geleerd, kun je daar in praktijk brengen.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Privécollectie

 

Waarom naar Ibiza?

“Mijn moeder gaat geregeld naar vrienden op Ibiza. Vorig jaar vroeg ze me mee op vakantie. Ik heb toen een paar dierenartsen gemaild of ik mocht komen kijken en wat meelopen. Alle praktijken regeerden positief en ik heb er toen één uitgekozen. Helaas was de dierenarts ziek toen ik kwam. Ik ben toen naar een grote tweedelijns kliniek in Sant Jordi gegaan en mocht daar al snel volop meedraaien.

Afgelopen mei werkte ik er weer en toen kreeg ik een vaste baan aangeboden. Maar ik koos voor een baan in Noord-Holland, die in diezelfde periode op mijn pad kwam.”

Wat heb je er geleerd?

“Ik ken de Spaanse wetten op het gebied van diergeneeskunde niet, maar de regelgeving, vooral qua antibioticabeleid, lijkt minder streng dan bij ons. Ik kreeg direct alle vertrouwen en ruimte, uiteraard diergeneeskundig verantwoord. Veel van wat ik had gestudeerd, kon ik daardoor in praktijk brengen, zoals de behandeling van dirofilaria, een hartworm. De theorie achter die aandoening leren we in Nederland wel, maar het komt hier weinig voor, in tegenstelling tot in Zuid-Europa.”

Heb je nog wat van de omgeving kunnen zien?

“Ja, Ibiza is niet zo groot en ik kon mijn eigen tijd indelen bij de dierenkliniek. Meestal werkte ik ’s ochtends en was ik ’s middags vrij. Ibiza staat bekend als party-eiland. Die grote dure feesten zijn aan mij niet zo besteed, ik ga liever met lokale vrienden naar kleinere tentjes. Ibiza heeft veel meer te bieden dan feest, het is een heel mooi eiland.”

Kun je dit anderen aanraden?

“Ja en nee. Het is heel leerzaam en leuk om zoiets te doen. Maar alles gaat in het Spaans en als je de taal niet goed beheerst, heb je een probleem. Ik had op de middelbare school Spaans, maar vaktaal blijft ook dan een uitdaging.”

 

Delen