Groeten uit… Kaapstad

Derdejaars fysiotherapie bij Avans Hogeschool Breda, Marleen van der Meer (21), deed het afgelopen half jaar haar minor in Zuid-Afrika. Ze kwam ogen tekort en had er de tijd van haar leven. 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Waarom Kaapstad?

“Een paar studenten deden vóór mij hun minor in Zuid-Afrika en waren zo enthousiast, dat ik er voor mijn minor ook heen wilde. Helemaal leuk dat drie van mijn beste schoolvriendinnetjes ook gingen. Samen met de lokale docent, gaf ik gymlessen op een basisschool in de kansarme wijk Kensington. En met een studiegenootje deed ik onderzoek naar het drugsgebruik op scholen in die wijk om te helpen bij de aanpak ervan. De eerstvolgende Avans-studenten die naar Kaapstad gaan, zetten dat project voort.”

Wat heb je aan ervaringen opgedaan?

“Ik leerde hoe zwaar veel kinderen in arme buurten het thuis hebben. De kinderen zoeken aandacht en liefde en die gaf ik ze graag. Ik genoot van het werken met de kinderen. Ondanks de grote problemen zijn de meeste mensen spontaan en vriendelijk. Ik werd regelmatig uitgenodigd om ergens een hapje mee te eten en dat werden onvergetelijke avonden. Ik heb djembé leren spelen en ik heb Zuid-Afrikaanse dansen geleerd.”

Nog wat van de omgeving gezien?

“In mijn vrije tijd kon ik Kaapstad en omgeving verkennen. Heerlijk hiken in de natuur of surfen aan de prachtige stranden. Na onze minor reisden mijn vriendinnen en ik door het land. We reden de Garden Route, gingen op safari en vlogen naar Durban om daar nog een weekje te surfen. We kwamen tijd en ogen tekort en moeten dus zeker nog eens terug.”

Een aanrader dus

“Studeren in het buitenland kan ik iedere student aanraden. Hoewel je aan het werk bent, voelt het tegelijk ook als vakantie. Even weg uit de collegebanken en in een ander land bezig zijn, verruimt je blik. En Kaapstad heeft zoveel te bieden! Ik heb hier de mooiste tijd van mijn leven gehad en zal deze reis nooit meer vergeten.”

Delen