Grote onbekende

profiel / Kinderarts-endocrinoloog en ‘dochter van’ Maria Poetina

Ze studeerde geneeskunde in Rusland, woonde (waarschijnlijk) enige tijd in Nederland, is gespecialiseerd in zeldzame genetische aandoeningen bij kinderen, en treedt zelden in de openbaarheid: Maria Poetina, de oudste dochter van Vladimir Poetin.

Haar leven is in nevelen gehuld. Er zijn zelfs nauwelijks foto’s te vinden van kinderarts-endocrinoloog Maria Poetina (37), de oudste dochter van de Russische president. Zelfs nog minder beeld dan van haar zus Katerina, natuur- en wiskundige. ‘Ik bespreek mijn familie nooit met iemand’, zei Vladimir Poetin daarover op een persconferentie in 2015. ‘Mijn dochters zijn nooit bekende kinderen geweest, ze hebben het nooit prettig gevonden als ze in de spotlights kwamen. Ze leven hun eigen leven.’

Het was een van de zeldzame keren dat de president iets vertelde in het openbaar over Maria en Katerina, in antwoord op vragen over hun verblijfplaats – er werd gespeculeerd dat ze het land zouden zijn ontvlucht. ‘”Ze wonen in Rusland. Al hun opleidingen hebben ze gevolgd in Rusland. Ik ben trots op ze. Ze blijven doorstuderen en werken daarnaast. Mijn dochters spreken drie Europese talen, vloeiend.”

Officieel heeft Vladimir Poetin twee kinderen, geboren uit zijn huwelijk met Ljoedmila Poetina, een voormalige Aeroflot-stewardess. Hij scheidde van haar in 2013: de eerste Russische leider die is gescheiden sinds Peter de Grote. De namen van zijn dochters heeft Poetin nooit genoemd in het openbaar – laat staan de naam van een derde, buitenechtelijke dochter die hij zou hebben. Poetins privéleven is een zorgvuldig georkestreerd mysterie. Dus berust veel berichtgeving over zijn oudste dochter Maria op vage, vaak slecht controleerbare bronnen, met, voor wat het waard is, ‘goede contacten in het Kremlin’. Een doolhof.

‘Poetins privéleven is een zorgvuldig georkestreerd mysterie’

Een verhaal dat algemeen voor waar wordt aangenomen, is dat Maria Poetina vanaf 2009 enkele jaren in een appartement in Voorschoten zou hebben gewoond. ‘Dochter Poetin woont in penthouse Voorschoten’, kopte het Algemeen Dagblad in 2013. Ze zou getrouwd zijn (geweest) met zakenman Jorrit Faassen, zoon van een Nederlandse oud-kolonel.

Maar toen onderzoeksplatform Follow The Money zich vastbeet in dit gerucht, werd het ten stelligste ontkend door een van de hoofdrolspelers. ‘Daar klopt he-le-maal niets van’, zei Jorrit Faassen dit voorjaar vanuit Moskou over zijn relatie met Maria Poetina. ‘Ik ben getrouwd met een Russische vrouw en heb kinderen, daar wil ik het even bij laten.’

Faassen had weliswaar twee appartementen in Voorschoten maar die lijken niet echt bewoond te zijn geweest, volgens verschillende bronnen van het onderzoeksplatform. Ook de funda-foto’s uit 2017, toen het penthouse te koop stond voor 2,9 miljoen euro, laten grotendeels gestripte, hoge ruimtes zien met onafgewerkte muren en vloeren. Zonder badkamer of keuken.

Of Maria Poetina in die tijd misschien in Nederland heeft gewerkt, valt niet te achterhalen. “Ik heb er in elk geval nooit iets over voorbij horen komen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie. 

Ambitieus onderzoeker

Wel achterhaalde persbureau Reuters in 2015 dat de oudste dochter van Poetin een aantal wetenschappelijke publicaties op haar naam heeft staan. Tussen 2012 en 2017 publiceerde ze meerdere papers. Opmerkelijk: ze gebruikt daarin zowel de naam Maria Faassen als Maria Vorontsova, de achternaam van haar grootmoeder. Tijdens een endocrinologiecongres in 2015 werd een paper gepresenteerd waarvan Maria Faassen de auteur is. Op een van de foto’s van het publiek is een vrouw te zien die sterk op Maria Poetina lijkt, ontdekte Follow the Money. ‘Alweer een reden om te denken dat Maria Poetina en Maria Faassen één en dezelfde persoon zijn’, volgens het onderzoeksplatform.

‘Alweer een reden om te denken dat Maria Poetina en Maria Faassen één en dezelfde persoon zijn’

Ook zou de oudste dochter van Poetin een paar keer in Nederland zijn gefotografeerd. Het Russische tijdschrift The New Times publiceerde in 2016 twee foto’s van een vrouw die Maria Poetina zou zijn. Eentje op de Amsterdamse Bloemgracht, fiets aan de hand, en eentje tijdens carnaval in Maastricht, vermoedelijk genomen in 2008. Volgens de laatste berichten zouden Maria en Jorrit overigens sinds een aantal jaar gescheiden zijn. Radio Svoboda, een betrouwbaar radiostation, meldde dat Maria sinds een jaar of zes een verhouding heeft met de Rus Jevgeni Nagorny. Ze zouden ook een zoontje hebben en in een luxe-appartement wonen in het exclusieve Barkli Gallery, in het centrum van Moskou. Het appartement zou op naam staan van Nagorny. Van de twee circuleert een video op internet, als ze samen een bruiloft bijwonen in Italië, in 2019.

Hoe dan ook: Maria Poetina, genoemd naar de moeder van de president, is een ambitieuze onderzoeker. In 2011 studeerde ze cum laude af in de geneeskunde aan de staatsuniversiteit van Moskou. Het was haar tweede studie, na biologie aan de universiteit van Sint Petersburg. Inmiddels heeft ze zich gespecialiseerd in zeldzame genetische ziekten bij kinderen. Ook schreef ze een boek over idiopathische dwerggroei. Tegenwoordig geeft ze in het Endocrinology Research Centre in Moskou leiding aan programma’s voor genetisch onderzoek, betaald door de Russische overheid (de president zou hier persoonlijk op toezien, volgens Amerikaanse bronnen). Dat doet ze onder meer via het bedrijf Nomeko, dat onderzoek verricht naar kankerbestrijding. Maria heeft een belang van 20 procent in dit bedrijf, vertelde zij in 2019 aan de Russische staatstelevisie.

Vorig jaar werd de arts geïnterviewd door de staatszender Rossiya 24, over de Russische strijd tegen zeldzame genetische afwijkingen bij kinderen – zonder dat daarbij werd vermeld dat het om de dochter van de president ging. Maria Vorontsova vertelde:  “Er bestaan geen wondermiddelen, maar genetisch testen kan een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld in het stadium voor de conceptie, om te achterhalen of een van de ouders drager is een van een ongewenst gen. En genetisch testen kan helpen bij de preïmplantatie diagnose tijdens IVF, om ouders te helpen een gezond embryo te kiezen. Dit is belangrijk voor ouders die al een kind hebben met een zeldzame erfelijke ziekte. Ik vind dit een heel positief, zeer gerechtvaardigd project.”

De Britse tabloidkrant Daily Mail bracht dit voorjaar iets minder verheffend nieuws. Maria zou ook een groot belang hebben in een nog te bouwen supermodern medisch elitecentrum in de buurt van Sint Petersburg, gericht op extreem rijke buitenlanders, zoals oliesjeiks. De krant citeerde de Russische onderzoeksjournalist in ballingschap Sergei Kanev, die vertelde dat de president zijn dochter ‘lelijk in de wielen had gereden’, met het uitlokken van de westerse sancties. “Welke sjeiks en Europeanen zullen er nu nog komen, na de aanval op Oekraïne?”  

En inmiddels is de situatie voor Maria nog ingewikkelder geworden: ook Poetins dochters vallen sinds april onder de westerse sancties. Volgens de Amerikanen verbergen zijn kinderen het vermogen van de president. “Wij geloven dat veel van de bezittingen van Poetin worden verstopt door zijn familieleden, waardoor we ons nu ook op hen richten”, zei een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering, op basis van anonimiteit. Persbureau Reuters kon Maria noch Katerina bereiken voor commentaar. Geen wonder. Evenals de president zelf hebben de dochters van Poetin nooit publiekelijk erkend dat de man die een potentiële Derde Wereldoorlog kan beginnen, hun vader is.

Curriculum Vitae

  • Geboren in Leningrad als Mariya Vladimirovna Poetina, op 28 april 1985
  • Opleiding: Staatsuniversiteit van Sint Petersburg en van Moskou
  • Beroep: kinderarts-endocrinoloog
  • Kinderen: vermoedelijk twee
  • Vader: Vladimir Poetin
  • Moeder: Ljoedmila Poetina
  • Zus: Katerina Tikhonova

Delen