Harvard Model United Nations

Derdejaars student tandheelkunde Vivian Wu (20) won vorig jaar op Harvard in Boston de Award Outstanding Delegate. Haar resolutie met oplossingen voor het probleem HIV/Aids in the Middle East werd aangenomen. 

Tekst: Wout de Bruijne

 

Toen ik op het ACTA hoorde van het Harvard Model United Nations meldde ik mij direct aan. Van mijn vader, die tandarts was, kreeg ik mee dat de wereld groter is dan jouw vakgebied alleen en dit was een ideale mogelijkheid om mijn blik te verruimen. Het Harvard Model UN in Boston is een rollenspel voor stu-denten waarbij de dagelijkse praktijk in de VN wordt gesimuleerd. Je leert van alles over diplomatie, van debatteren tot het indienen van resoluties.

De Nederlandse afvaardiging bestond uit dertig studenten. De meesten kwamen uit studierichtingen die zijn gerelateerd aan diplomatie of internationale betrekkingen. Ik was de enige met een medische achtergrond. We zijn vier maanden lang intensief voorbereid. Elke week werd er een dag getraind in verschillende aspecten, van diplomatie en academische achtergrondkennis tot praktische vaardigheden, zoals speechen en je houding daarbij. We bezochten ook het Oxford International Model United Nations in Engeland.

Het voorlaatste station op de route was New York waar we een Training Week hadden en de UN Headquarters bezochten. Uiteindelijk belandden we met ruim drieduizend studenten van overal ter wereld in Boston om vier dagen lang te debatteren in verschillende raden van de Verenigde Naties, van Veiligheidsraad tot Gezondheidsraad.

‘Mijn sociale leven moest even on hold’

Ik vertegenwoordigde Artsen zonder Grenzen en moest het probleem HIV/Aids in the Middle East ‘oplossen’. Dit onderwerp bestaat voor veel leiders in het Midden-Oosten niet. Dat wil zeggen, zij kijken de andere kant op en beschouwen het als iets westers wat toeristen invoeren. Zij ergeren zich aan bemoeienis van buitenaf. Mede daardoor is er een medicijntekort. Dat ligt ook aan de gebrekkige aanvoer door conflicten, slechte infrastructuur en monopolies in de farmacie.

Na bestudering van de data kwam ik met een resolutie die gericht is op oplossingen op de korte en op langere termijn. Daartoe moet eerst de toegankelijkheid tot medicijnen snel worden verbeterd. Prijzen moeten omlaag en kartels moeten verdwijnen. Voor de lange termijn is een omslag in het denken nodig. Die kan worden bereikt met meer voorlichting en een sleutelrol voor (ex) hiv/aids patiënten, die met hun ervaring meer impact hebben.

Mijn resolutie werd aangenomen en met mijn Award Outstanding Delegate liet ik studenten van Harvard en Yale achter me. Ik ben er nog steeds heel trots op. Het was een avontuur dat ik andere studenten van harte kan aanraden. Het viel niet altijd mee om dit alles met mijn laatste bachelorjaar tandheelkunde te combineren. Ik hou wel van een feestje, maar mijn sociale leven moest even on hold.

Het was het waard. Ik ontmoette boeiende mensen en heb mijn grenzen verlegd. Je leert omgaan met je zwakke en sterke kanten. Een goede diplomaat schermt zwaktes af en benut kwaliteiten. Je moet die kanten van jezelf delen met de groep en stelt je daarmee kwetsbaar op. Het heeft mij sterker gemaakt.

Geïnteresseerd?
Kijk op unitednetherlands.org/program-outline.

 

Delen