Herm Martens Doctorpreneur van het Jaar

Dermatoloog Herm Martens is uitgeroepen tot Doctorpreneur van het Jaar 2016. Mooier nog dan de winst vindt hij de verkiezing an sich. “Die laat zien dat steeds meer dokters ideeën hebben om de zorg te verbeteren.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Linda Klont

Meer entrepreneur of meer dokter? Daar moet Herm Martens, even over nadenken. “Echt fiftyfifty”, besluit hij. “Ik ben bijna tien jaar dokter en dat vak past bij me. Tegelijkertijd zou ik niet zonder het ondernemen kunnen. Dat heeft er altijd ingezeten.” Tijdens zijn opleiding en in het begin van zijn loopbaan speelde het ondernemen zich in de hobbysfeer af. Zo begon Martens met een collega-radioloog een champagne-importbedrijf. Later werd het ondernemen serieuzer en richtte de dermatoloog zich op zijn eigen vakgebied.

Herm Martens (links) krijgt de Doctorpreneur Award uit handen van Joris Arts, winnaar van vorig jaar

 

Martens doet veel naast zijn reguliere werk in het Maastricht UMC+ en in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij is een van de organistoren van het Dutch Hacking Health-weekend in Maastricht. Hij houdt zich bezig met de implementatie van online tools binnen zijn afdeling. En Martens bedacht de ‘Digitale Dermatoloog’. “Een beveiligd online platform waarop patiënten vragen over huidproblemen stellen”, legt hij uit. “Op basis van een foto kunnen wij veel vragen snel beantwoorden. Online consulting is niet nieuw, zeker in de dermatologie niet. Maar bij bestaande initiatieven hebben huisartsen en dermatologen contact buiten de patiënt om. Via ons platform kunnen patiënten hun eigen huisarts consulteren; de dermatoloog kijkt vanaf de achterbank mee.” Martens lanceerde de Digitale Dermatoloog in 2015, nadat hij met zijn idee de ABN Amro medische innovatiewedstrijd had gewonnen. Vervolgens heeft hij investeerders gezocht en een eerste versie van het platform gebouwd. “We hebben nu enkele honderden gebruikers en richten ons vooral op de regio Maastricht. Dit jaar willen we die hele regio voorzien. Uiteindelijk is het doel de Digitale Dermatoloog nationaal en ook internationaal uit te rollen.”

Beweging gaande

Uit handen van apotheker Joris Arts, de winnaar van vorig jaar, kreeg Martens op 14 maart tijdens de Zorg & ICT beurs in Utrecht de Doctorpreneur Award 2016 uitgereikt. “Winnen is mooi, maar wat ik nog mooier vind, is dat deze verkiezing laat zien dat er een beweging gaande is van dokters die niet alleen patiëntenzorg doen, maar ook ideeën hebben om de zorg te verbeteren. En dat die ideeën een kans krijgen en gerealiseerd worden.”

Mobile Doctors

Dit jaar heeft Mobile Doctors, een initiatief van VvAA, de Doctorpreneur Award voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is bedoeld om innovatie en ondernemerschap in de zorg te stimuleren en te belonen. mobiledoctors.nl

Martens heeft de award naar eigen zeggen niet te danken aan zijn startup of zijn rol bij Hacking Health, maar aan ‘het samenbrengen van mensen’. “Van binnen en van buiten de zorg. Dat is wat ik graag doe. Verbinden. Waar nodig een handje helpen om dingen voor elkaar te krijgen.” Bijvoorbeeld bij een project van drie geneeskundestudenten, een jurist en een programmeur die wondzorg op afstand willen leveren. “Zij doen onder mijn supervisie onderzoek in het Catharina Ziekenhuis en zijn hard op weg een volwassen startup neer te zetten.”

Doel van dat project is dat patiënten niet meer (zo vaak) naar het ziekenhuis hoeven. Dat sluit aan bij hoe Martens de toekomst van de zorg ziet. “Patiënten kunnen steeds meer zelf doen. Grote gebouwen als ziekenhuizen zullen kleiner worden. De klassieke dokter gaat verdwijnen. Het 1-op-1-contact in de spreekkamer wordt minder. Sommige dokters vinden dat misschien jammer, maar ik zie deze ontwikkeling als een kans om mijn patiënten optimaal te bedienen.”

Delen