Het bruist in Eindhoven

Bezoekt de lichtstad tijdens de Dutch Design Week

101660-01Wie denkt aan Eindhoven, denkt aan Philips. Maar de lichtstad profileert zich de laatste jaren steeds meer als dé designstad van Nederland. Liefhebbers van wonen, (urban) art en design kunnen in Eindhoven hun hart ophalen.

Tekst en beeld: Daphne Doemges-engelen

 

Verrassend, vernieuwend en dichtbij: Eindhoven als citytripbestemming heeft veel te bieden. Zelfs de New York Times tipte de lichtstad in 2011 al als toeristische bestemming en beschreef Eindhoven als broedplaats voor creatief talent. Dat Eindhoven een designstad is, is aan alles te merken. Bijvoorbeeld aan het station, het beginpunt voor veel bezoekers die daar al direct hun eerste designklassieker te pakken hebben.

101660-02Foto: Verse Beeldwaren

Het uit 1956 daterende stationsgebouw lijkt niet zo bijzonder, maar wie naar buiten loopt aan de centrumkant en van een afstandje naar het gebouw kijkt, ziet al snel dat het is geïnspireerd op een Philipsradio uit de fifties. Niet voor niets is dit ontwerp van architect Koen van der Gaast opgenomen in de catalogus van Le Temps des Gares, een lijst met gedenkwaardige stationsgebouwen op aarde.

Italiaanse architect

Voor Eindhoven geldt hetzelfde als voor elke andere stad: kijk vooral verder dan de grote winkelstraten. Via de Vrijstraat of Hooghuisstraat bereikt u bijvoorbeeld De Bergen: een leuk winkelgebied op vijf minuten loopafstand van het plein De Markt, met antiek- en speciaalzaken, sfeervolle restaurantjes en winkels met een eigen karakter, die vaak mode en woon-accessoires combineren.

Wie van winkelen houdt én van moderne architectuur, bezoekt het Piazza Center, recht tegenover het station. Er schuin tegenover ligt op het 18 Septemberplein ‘De Blob’: een niet-
te-missen futuristisch gebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas en helemaal opgetrokken uit glas en staal. Het is direct een goede wegwijzer naar het erachter gelegen winkelcentrum De Admirant. Ook hier bevinden zich een paar aardige woonwinkels waar het lekker snuffelen is.

De Admirant EindhovenFoto: Sjoerd Eickmans

Vanuit De Admirant loopt u zó naar de Emmasingel en de Witte Dame. Dit gerenoveerde fabrieksgebouw van Philips – waar vroeger gloeilampen werden geproduceerd – huisvest nu onder meer de Design Academy Eindhoven. Een van zijn bekendste afgestudeerden is natuurlijk Piet Hein Eek, die in 1990 met zijn afstudeerproject, de sloophoutenkast, een nieuwe trend ontketende en zijn naam vestigde.

De werkplaats, winkel, galerie en zelfs een restaurant van deze wereldberoemde ontwerper zijn te bezoeken aan de Halvemaanstraat, net buiten het stadshart. Het is hier heerlijk struinen tussen alle designstukken, meubels, interieurboeken, lampen en al het andere wat huis en haard verfraait. Het restaurant is een bezienswaardigheid op zich door de typische Piet Hein Eek-sfeer en -meubels.

Voor Eindhoven geldt hetzelfde als voor elke andere stad: kijk vooral verder dan de grote winkelstraten

Vanuit het Piet Hein Eek-domein is het maar een korte wandeling naar Strijp-S: het creatieve en culturele hart van de stad. Strijp-S is het voormalige Philips-werkterrein. Vanaf 2006 werd er flink gerenoveerd en is het industrieterrein omgetoverd tot een bijzonder stedelijk gebied, met naast nieuwbouw ook veel gerenoveerde monumentale panden. Hier werken en wonen veel mensen uit de creatieve sector. Er heerst een urban sfeertje, waar vernieuwende concepten hand in hand gaan met kleinschalige, hippe horecagelegenheden. Hier kan het shoppen voor woonitems, kleding en accessoires die ‘anders dan anders’ zijn pas echt beginnen.

Begint het onverhoopt te regenen? Geen probleem. In dat geval is Vershal Het Veem een heerlijke toevluchthaven. Deze overdekte markt is dé plek om te proeven van de meest uiteenlopende hapjes; van burgers tot Indonesisch, van churros tot spicy streetfood. Design en kunst staan er tussen de stands met vers brood, noten en kaas, fruit, wijn en Oosterse specerijen. Door de vele geuren en geluiden doet deze overdekte markt internationaal aan.

Dutch Design Week

Wie niet genoeg kan krijgen van Eindhovens design en art, bezoekt de lichtstad tijdens de Dutch Design Week (DDW), dit jaar van 22 t/m 30 oktober. Dan bruist Eindhoven nóg meer dankzij tal van exposities, activiteiten en speciale designroutes. De DDW vindt zijn oorsprong in 2000, toen een groep Eindhovense designers de Dag van het Ontwerp organiseerde, om zo met elkaar te delen wat er speelde op ieders vakgebied. In de loop van de jaren groeide deze dag uit tot de inmiddels wereldwijd bekende DDW: vorig jaar kwamen er maar liefst 275.000 bezoekers op af.

Dit jaar tonen zo’n 2500 nationale en internationale ontwerpers hun werk. Het thema van deze vijftiende editie is ‘The making of’: alles staat in het teken vanhet maakproces en de makers. Tot de hoogtepunten van de DDW behoren de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven, de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Design Awards en internationale tentoonstellingen. Van 12 t/m 19 november staat het volgende evenement op het programma: GLOW. Dit lichtkunstfestival geeft het beste van Eindhoven in een notendop weer: een uitdagende mix van architectuur, licht, kunst en design.

Zorg & Design

Tijdens de Dutch Design Week is op de 8ste verdieping van
het Veemgebouw de expo Intensive Care te bezoeken, over
de manier waarop designers kunnen bijdragen aan actuele vraagstukken in de zorg. Meer info: ddw.nl/evenement/716

Voor overige info over deze week: ddw.nl

Shoptips van de auteur

Weekend voor Designlovers

Heeft u zin een kijkje te nemen in Eindhoven, te (woon)shoppen op het voormalige Philipsterrein Strijp-S, het Van Abbemuseum te bezoeken of een wandeling te maken door Villapark Tongelre, een van de mooiste wijken van de stad? Speciaal voor de lezers van Arts en Auto heeft TUI een 2-daags kennismakingstripje Eindhoven samengesteld.

Prijs vanaf € 39,- p.p. (o.b.v. 2-psk). Inclusief overnachting in een (onlangs gerenoveerde) comfortkamer in het midden in de stad gelegen Hampshire Hotel Crown Eindhoven, 1x ontbijtbuffet, welkomstdrankje en het stadswandelingboekje This is Eindhoven, met daarin dé route langs alle leuke en markante plekken van de stad. U kunt desgewenst verlengen. Aankomst dagelijks van 5 oktober t/m 31 augustus 2017. Boekingsperiode 5 oktober t/m 31 december 2016. Exclusief o.a. € 15,- reserveringskosten (bij online boeking). Voor meer (prijs)informatie en boekingen tui.nl/artsenauto.

 

Delen