‘Het vertrouwen moet terug’

Zorgverleners zouden méér naar buiten moeten treden over gemaakte fouten. Dat vindt Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en de nieuwe voorzitter van patiëntenfederatie NPCF. “Iedereen moet verantwoording afleggen, waarom artsen niet? Ze staan niet boven de wet.”

 

Gerdi Verbeet (61) legde in 2012, na zes jaar, het voorzitterschap van de Tweede Kamer neer. De voormalig PvdA-politica, die van 2001 tot 2006 als lid in de Tweede Kamer zat, vult haar professionele leven nu vooral met het uitoefenen van verschillende toezichthoudende en bestuurlijke functies. Een hiervan betreft het voorzitterschap van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Verbeet is net terug van een reis naar Nieuw-Zeeland en ziet er opvallend gebruind uit. Wel heeft ze wat last van haar luchtwegen. Het blijkt een oude kwaal. “Als Kamervoorzitter speelde die klacht al op door de lange dagen en korte nachten die ik maakte. Het continue werken voor het oog van de camera’s gaf een bepaalde druk. Toen mijn termijn afliep, heb ik mezelf de vraag gesteld of ik dit werk nog wel tot mijn 67ste zou kunnen volhouden. Mede gelet op mijn gezondheid, was het antwoord hierop: nee.”

Lees verder (pdf).

Delen