Hoge inkomens door schaarste
De hoge inkomens van medisch specialisten zijn het gevolg van de schaarste aan artsen. Dat blijkt uit onderzoek van economen verbonden aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, meldt de Volkskrant.
“Van alle rijke landen heeft Nederland relatief het minste aantal specialisten”, aldus hoogleraar economie Bas van der Klaauw. “Dat heeft ervoor gezorgd dat specialisten onevenredig veel verdienen.”
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat de winsten van medisch specialisten sinds 2001 sterk zijn gestegen. In juni adviseerde een ambtelijke werkgroep specialisten in opleiding meer zelf te laten betalen.
Ironisch genoeg is de schaarste aan artsen door de overheid zelf gecreëerd. Sinds 1976 is er een numerus fixus voor geneeskunde. Deze was oorspronkelijk bedoeld om het niveau van de studie op peil te houden en te voorkomen dat te veel studenten de (dure) opleiding geneeskunde zouden volgen. Het Centraal Planbureau heeft aangetoond dat een teveel aan medisch specialisten het aantal behandelingen verhoogt, waardoor de zorgkosten stijgen.
Lees verder bij de Volkskrant (betaald).
1 reactie
Hoge(re), sterk stijgende inkomens door schaarste is een fabel. De Nederlandse artsen leveren (inderdaad) met een relatief minder aantal de zorg,.. (maar wel) al jaren met internationaal de beste prijs kwaliteitsverhouding, en voor de laagste % bbp. Doorborduren op tendineuze, achterhaalde e/o incorrecte gegevens leidt tot het foutieve beeld van specialisten als de graaiende ‘bad guys’, en de verzekeraars als de ‘good guys’, die kennelijk wel het beter voor hebben met de voor hen anonieme patienten. Tot nu toe leidt deze beeldvorming tot maatregelen ten gunste van de zorgverzekeraars. Voorland? Ik vrees, het oude Amerikaanse stelsel (zie film Sicko van Michael Moore).
1. De declaratietarieven, of u het te hoog vindt of niet, werden en worden door de overheid vastgesteld. Ja, voor elke declaratie is aantoonbaar gewerkt. Ja, het CBS heeft eerder erkend de omzetten 30 % te hoog te hebben ingeschat. En ja, vermeende hoge inkomenstijgingen zijn in 2010 allang te niet gedaan en teruggehaald. En de extra inkomsten uit de prive-klinieken van dokters elders werden in het OESO rapport voor het gemak niet meegerekend bij het vergelijk met de omzetten van de Nederlandse specialisten, zodat deze laatsten fictief hoger uitkwamen.
2. De totale gezondheidzorg als % van bbp is in Nederland het hoogst, doordat Nederland veel meer uit geeft aan de niet curatieve zorg, het ligt dus niet aan de curatieve zorg. Met slechts 3,7% van het bbp geeft Nederland zelfs het minste geld uit aan curatieve zorg (ziekenhuiszorg, huisartsen en zelfstandig medisch-specialisten) in vergelijking met Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Belgie, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannie (SIRM 2012).
3. Invoering van de marktwerking en het DBC/DOT financieringsstelsel is en was overbodig en zelfs dom. Gezien Nederlandse dokters in ons zorgstelsel internationaal erkend al jaren de beste prijs kwaliteitsverhouding (EHCI, Commonwealth fund, SIRM) leverden. Sterker, ik citeer: ‘Here comes the speculation: one important net effect of the NL healthcare system structure would be that healthcare operative decisions are taken, to an unusually high degree, by medical professionals with patient co-participation. Financing agencies and healthcare amateurs such as politicians and bureaucrats seem farther removed from operative healthcare decisions in the NL than in almost any other European country. This could in itself be a major reason behind the NL landslide victory in the EHCI 2012.’ En wat doen we nu, we ontnemen de medische professionals alles en dragen de regie over aan … juist ja, politiek en private verzekeraars met winstoogmerk.
4. Zolang de studie Geneeskunde niet iemand opgelegd kan worden en we afgestudeerden niet kunnen verbieden te emigreren, is toekomstbestendig een groep goedkope én tevens vakkundige arbeidskrachten te verkrijgen door een overvloed aan medische specialisten creëren m.i. eerder een leuke droom. De kwaliteit gaat dan gewoon achteruit.
Zorg Doordenkertjes
2 oktober 2012 / 21:23