Hoge inkomens door schaarste

De hoge inkomens van medisch specialisten zijn het gevolg van de schaarste aan artsen. Dat blijkt uit onderzoek van economen verbonden aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, meldt de Volkskrant.

 

 

“Van alle rijke landen heeft Nederland relatief het minste aantal specialisten”, aldus hoogleraar economie Bas van der Klaauw. “Dat heeft ervoor gezorgd dat specialisten onevenredig veel verdienen.”

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat de winsten van medisch specialisten sinds 2001 sterk zijn gestegen. In juni adviseerde een ambtelijke werkgroep specialisten in opleiding meer zelf te laten betalen.

Ironisch genoeg is de schaarste aan artsen door de overheid zelf gecreëerd. Sinds 1976 is er een numerus fixus voor geneeskunde. Deze was oorspronkelijk bedoeld om het niveau van de studie op peil te houden en te voorkomen dat te veel studenten de (dure) opleiding geneeskunde zouden volgen. Het Centraal Planbureau heeft aangetoond dat een teveel aan medisch specialisten het aantal behandelingen verhoogt, waardoor de zorgkosten stijgen.

Lees verder bij de Volkskrant (betaald).

Delen