Honderden patiënten misbruikt

De afgelopen jaren zijn meer dan vierhonderd patiënten door zorgverleners seksueel misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

 

 

 

Het gaat onder meer om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking. Dat blijkt uit cijfers die die door RTL Nieuws zijn opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de periode 2007 tot begin 2012.

Misbruik in de zorg komt het meest voor bij mensen met een verstandelijke beperking. 169 van hen werden afgelopen jaren slachtoffer van misbruik, op de voet gevolgd door 113 psychiatrisch patiënten. 67 patiënten van de eerstelijns zorg, zoals huisartsen, werden door zorgverleners misbruikt, en 63 patiënten die gebruik maakten van specialistische zorg. De aantallen betreffen meldingen bij de Inspectie, het is aannemelijk dat het werkelijke aantal slachtoffers flink hoger ligt.

[Bron: RTL Nieuws]

Staatssecretaris noemt cijfers zijn schokkend
Alle vormen van seksueel contact tussen zorgverlener en patiënt zijn verboden. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten noemt de cijfers schokkend, en zegt alle middelen in te zetten tegen misbruik in de zorg. Sinds kort is er een wettelijk meldplicht voor zorgverleners die het vermoeden van seksueel misbruik hebben. Toch komen misbruikzaken uit de zorgsector zelden voor de rechter. “Daarom is het zo belangrijk dat het taboe eraf gaat”, aldus Veldhuijzen van Zanten. “Als we meer meldingen krijgen kunnen we meer daders pakken.”

Lees verder bij RTL Nieuws.

Delen