Huisarts van Concertgebouworkest

Het London Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest zijn de enige twee orkesten ter wereld die een medisch adviseur hebben. Het verbaast David de Boer (58) dat hij maar één collega heeft. “Dit soort orkesten zijn culturele én economische visitekaartjes waar je zuinig op moet zijn.”

Tekst: Wout de Bruijne

Huisarts David de Boer uit Amsterdam Oud-Zuid heeft al tien jaar een bijzondere bijbaan. Hij is medisch adviseur van het Concertgebouworkest. Zelf noemt hij zich liever de thuisarts van het orkest. “De orkestleden kunnen een beroep op mij doen als ze thuis spelen. Daarnaast is het de bedoeling dat ze zich bij mij thuis voelen, maar dat geldt voor al mijn patiënten.”

Wanneer dat gevoel er niet zou zijn, dan ligt dat niet aan de inrichting van zijn praktijk. Daarin geeft de kunst- en muziekliefhebber op sfeervolle wijze blijk van een van zijn passies; de wachtkamer is geïntegreerd in de art(s)gallery, die hij ook nog heeft. Een van zijn andere grote liefdes, muziek, beoefent hij alleen nog passief. In zijn jeugd speelde hij viool, maar bij een tramongeluk verloor hij een vinger. “Ik ga graag naar concerten in het Concertgebouw, maar minder vaak dan ik zou willen.”

Lees verder (pdf).

Delen