Hypotheekrenteaftrek op de schop

Welke coalitie het na de verkiezingen van 12 september voor het zeggen gaat krijgen, is nog lang niet duidelijk. Een rondgang langs de verschillende verkiezingsprogramma’s leert wel dat het vrijwel zeker is dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt.

Op de PVV na willen alle politieke partijen de hypotheekrenteaftrek beperken. Zo wil de SP de renteaftrek in tien jaar tijd terugbrengen tot een maximum tarief van 42 procent en een maximale schuld van 350.000 euro. De PvdA wil de renteaftrek maximeren tot de gemiddelde woningwaarde en in de plannen van D66 geeft ook voor bestaande gevallen uitsluitend de annuïteitenhypotheek nog recht op hypotheekrenteaftrek. Het CDA introduceert een vlaktaks van 35 procent én een fiscale bonus voor mensen die vervroegd aflossen. GroenLinks wil als enige partij de renteaftrek in 25 jaar tijd helemaal afschaffen. De VVD gaat niet verder dan de eerder aangekondigde maatregel uit het Lenteakkoord om de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen per 1 januari 2013 te beperken tot de annuïteitenhypotheek. Zoals gezegd wil de PVV als enige partij helemaal niets veranderen.

Wie zijn hypotheekvorm wil checken, kan terecht op de VvAA hypotheekcheck via www.vvaa.nl/de-hypotheekcheck. U kunt ook bellen met VvAA ledenservice via 030 247 47 89.

Delen