‘Ik voel me écht thuis op de OK’

Acteur Stijn Taverne kiest voor een loopbaan in het ziekenhuis

Na vijf jaar Boris te hebben gespeeld in de serie Penoza, ligt een acteercarrière voor de hand, maar acteur Stijn Taverne wil anesthesiemedewerker worden.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: KRO-NCRV

Stijn TaverneAls Stijn Taverne (21) nog maar 12 jaar oud is, schrijft zijn moeder hem in bij een castingbureau. “Leuk voor Stijn, dacht ze. Ik wist van niks, ik wist niet eens van het bestaan van castingbureaus.” Hij doet mee aan een casting voor misdaadserie Penoza en wordt uit honderd jongetjes gekozen voor de rol van Boris van Walraven. Spannend voor zo’n jonge jongen. “Dat was het zeker in het begin, maar ik werd goed opgevangen en geholpen. Vooral door Niels Gomperts (die Boris’ broer Lucien speelt, red.). Hij nam me op sleeptouw. Hij gaf me tips. Ik heb veel van hem geleerd.”

De serie wordt een groot succes, met op het hoogtepunt bijna een miljoen kijkers. En Stijns rol wordt elk seizoen groter. “In seizoen 4 verandert Boris in een soort junkie. Toen mocht ik met pistolen schieten en zo. Dat waren heftige scènes. Echt vet om te spelen.”

Eerst combineert hij het acteren met de havo. Na zijn examens kiest hij voor hbo-verpleegkunde en niet voor de toneelschool, een opleiding die meer voor de hand ligt. “Ik heb de toneelschool wel overwogen hoor, maar de zorg trekt me meer. Er waren collega-acteurs die daar wel van stonden te kijken. Die zeiden: ‘Zonde man, je bent al zo ver, ga hiermee verder.’ Maar de meesten vonden het mooi dat ik mijn hart volgde.”

School op nummer 1

Niet alleen op de set verbazen ze zich over zijn studiekeuze. Ook zijn klasgenoten kijken ervan op. “‘Hé, jij bent van Penoza, hoezo doe jij deze studie?’ Dat heb ik vaak gehoord. Ze verwachten het niet, maar vinden het allemaal leuk hoor. Ik krijg alleen maar positieve reacties en ze helpen me, als dat nodig is. Tijdens de opnames was ik meestal drie dagen per week op school en twee dagen op de set. Klasgenoten maakten dan aantekeningen voor me; mede daardoor haalde ik goede cijfers.”

Niet alleen op de set verbazen ze zich over zijn studiekeuze. Ook zijn klasgenoten kijken ervan op

Op 29 oktober 2017 is de laatste aflevering van Penoza op tv. Na vijf seizoenen komt er een einde aan de serie. In die periode speelt Stijn ook rolletjes in andere Nederlandse films en series, zoals Van God Los en Spangas. Maar school blijft altijd nummer 1. Al komen er na twee jaar wel twijfels over verpleegkunde. “Aan de resultaten lag het niet. Ik wist ook zeker dat ik de zorg in wilde, maar iets specialistischer werk trok me meer.”

Iemand wijst hem op de opleiding tot anesthesiemedewerker, een driejarige opleiding op hbo-niveau. Na een meeloopdag is Stijn overtuigd. Hij solliciteert en wordt aangenomen bij het Radboudumc. “Het is pittiger dan verpleegkunde, je gaat dieper op de stof in, maar ik heb het erg naar mijn zin. Het contact met patiënten, de technische kant, de kennis van medicatie; al die aspecten vind ik leuk. Ik voel me écht thuis op de OK.”

Met pijn in het hart

Dat is maar goed ook, want daar brengt hij veel tijd door. In het eerste jaar loopt de acteur direct een half jaar stage: van 7.30 uur tot 17.00 uur op de OK, vier dagen in de week. Weinig tijd dus om te acteren. “Ik word af en toe gevraagd voor castings, maar meestal doe ik het niet. Laatst werd mij een rol aangeboden waarvoor ik een half jaar naar het buitenland moest. Ook daar heb ik nee tegen gezegd. Wel een beetje met pijn in het hart hoor, want ik vind acteren nog steeds hartstikke leuk.”

Stijn kijkt dan ook enorm uit naar de film Penoza, die er waarschijnlijk gaat komen. “Ik moet even zien hoe ik dat met school ga combineren, maar aan die film wil ik zeker meedoen. Daarna gaat de focus weer op de studie.” En wat als er over twee jaar een aanbod komt voor een hoofdrol in een Hollywoodfilm, terwijl hij ook als anesthesiemedewerker aan de slag kan? Stijn lacht. “Dat is een lastige”, geeft hij toe. “Gelukkig hoef ik die keuze nog niet te maken.”

Delen