‘Ik wil méér stof doen opwaaien”

Begin dit jaar werd de Hospitality app gelanceerd. Bedacht en ontworpen door chirurg Marlies Schijven van AMC Amsterdam. Schijven wil nieuwe technologieën voor de zorg ontsluiten zodat artsen en patiënten er beter van worden. Ook verrichtte zij de eerste laparoscopie die via Google Glass live op YouTube te volgen was, een wereldprimeur. 

Tekst: Daphne Ricksen | Beeld: Peter Strelitski

De Hospitality app is een soort valetservice voor ziekenhuisbezoek, die senioren op een stressvrije manier naar een afspraak op een van de poli’s van het ziekenhuis begeleidt. Via de app wordt op het juiste tijdstip automatisch een taxi besteld. Medisch studenten halen patiënten bij de ingang op, begeleiden hen naar de poli en blijven indien gewenst bij het gesprek met de specialist, zodat er naderhand extra uitleg kan worden gegeven. En dan staat de taxi alweer klaar.

Mobile Doctors hebben zich op initiatief van VvAA verenigd en zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van VvAA mobiel en Arts en Apps. vvaa.nl/mobiel 

Mobile-Doctors

Het idee voor de app ontstond toen een patiënt te laat en enigszins verwilderd op de poli van het AMC verscheen, en de volgende patiënt van chirurg Marlies Schijven (44) helemaal niet kwam opdagen. Ze vertelt: “Het AMC is een groot ziekenhuis, waar mensen makkelijk verdwalen. Met deze app wil ik hen ontzorgen.” Ze werkte het idee uit en won daarmee in 2012 de Vodafone Mobiles for Good Challenge.

Met het prijzengeld kon Schijven de app ontwikkelen. Daar kwam veel meer bij kijken dan alleen techniek: “Je moet van alles aan elkaar knopen: je hebt studenten nodig, afspraken met een taxiservice en natuurlijk een ontzettend veilige verbinding met het epd. Het heeft me heel wat avonden en weekenden gekost. Het leuke is dat ik hierdoor heel veel mensen in het AMC heb leren kennen, en ontzettend veel heb geleerd over hoe je een goeie app ontwikkelt. Gelukkig heb ik het niet allemaal alleen hoeven doen. Daardoor is er intussen een heel team ontstaan dat ook anderen ondersteunt op dit gebied.” Wat Schijven betreft blijft het niet bij één app. Ze is alweer druk bezig met haar tweede: Revalidate, revalidatie-oefeningen verpakt als game.

Marlies Schijven is ook geïnteresseerd in andere technologieën waar artsen en patiënten beter van kunnen worden. Zo konden afgelopen oktober bezoekers van het congres Games for Health Europe in Amsterdam meekijken met een laparoscopie, een interessante optie voor studenten of voor overleg met een collega buiten de OK. De laparoscopie was live te volgen op YouTube. Schijven codeert zelf nieuwe toepassingen voor haar Google Glass en ontwikkelt samen met enkele bedrijven een app voor Google Glass die in de OK alarm slaat als iets dreigt mis te gaan.

“Ik vind nieuwe technologieën onwijs leuk, omdat het me creatief laat nadenken over de mogelijkheden in de zorg”, zegt Schijven. “Tegelijkertijd realiseer ik me dat nieuwe technologieën hypegevoelig kunnen zijn, wat sommige collega’s tegen de borst stuit. Je moet dus goed nadenken of iets echt een goed idee is.” Dat doet ze onder meer door haar ideeën te pitchen bij wedstrijden, waardoor deze extern worden gevalideerd. Daarnaast koppelt ze er als het kan een promotietraject voor een jonge arts-onderzoeker aan, zodat er wetenschappelijk verantwoorde publicaties voor medische vakbladen kunnen worden geschreven. “Dan landt het bij de beroepsgroep. Ik wil méér dan stof doen opwaaien.”

De Hospitality app is gratis beschikbaar voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Meer informatie: ehospitality.nlfacebook.com/hospitalityapp 

Delen