Inspirerende fietspodcasts

In de auto wegdromen bij avontuurlijke fietsverhalen. Of gewoon thuis, nu we daar vaker zijn; acht inspirerende podcasts van fietsjournalist Bram de Vrind.

Tekst: Bram de Vrind | Beeld: Shutterstock

Wat is een podcast?

Een podcast is te vergelijken met een radiopraatprogramma, maar dan online. U kunt podcasts direct luisteren op laptop of mobiele telefoon, of opslaan en afspelen wanneer het u uitkomt, bijvoorbeeld onderweg in de auto of trein. Podcasts zijn verzameld op platformen als Apple Podcasts (Apple) of Spotify (Apple en Android), maar u kunt ze ook vinden via Google.

De Spaak

Met meer fietsen dan inwoners is Nederland het enige échte fietsland ter wereld, aldus de makers van podcast De Spaak. En dat is eigenlijk heel bijzonder. De Spaak is een wekelijkse podcast van de NTR en NPO Radio over ‘gewoon fietsen’. Presentator Jeroen Dirks bespreekt trends, wetenswaardigheden en verhalen over fietsen naar werk, school en andere ritten. Van het appverbod tot het omstreden succes van Swapfiets (fietsabonnementen) en het fietsen als oplossing voor verkeersproblemen in wereldsteden.

nporadio1.nl/podcasts/de-spaak

“Een podcast is te vergelijken met een radiopraatprogramma, maar dan online”

Mapmeisters

Mapmeisters is een podcast over mooie wielerroutes in Utrecht en de wijde omgeving (zeg maar gerust Nederland). De podcast wordt gemaakt door wielervrienden Mattis en Merijn die het fietsen compleet verschillend ervaren, maar elkaar vinden in de gedeelde liefde voor de stiel. De ‘mapmeisters’ bespreken in hun podcast op enthousiaste wijze de zin en onzin van het fietsen, mooie routes en het ontdekken van nieuwe plekken. Ver weg, maar vooral ook dichtbij. Want voor droomwegen hoeft u niet per se de grens over. Regelmatig zijn in de podcast andere mapmeisters te gast die de passie voor mooie fietsrondjes delen.
mapmeisters-podcast.simplecast.com

Live Slow Ride Fast

Laurens ten Dam was tot vorig jaar wielerprof. Nu is hij fulltime ‘broodavonturier’. De Live Slow Ride Fast podcast die hij samen met host Stefan Bolt maakt, geeft een inkijkje in zijn wielerleven en zijdelings het profpeloton. Open, humoristisch en toegankelijk. Bolt en Ten Dam nemen u mee op hun wieler- en gravel-avonturen en ontvangen geregeld gasten met een link naar het profwielrennen. Live Slow Ride Fast is kortweg een podcast die de brug slaat tussen recreatieve fietsavonturen en het profpeloton.
liveslowridefast.com/podcast

Peak Performance Podcast

Van professioneel veldrijder naar businesscoach. Sanne van Paassen maakte die ontwikkeling door. Eén van de lessen die zij leerde: het ‘normale leven’, dat is pas topsport. Hoe blijf je fit, maak je carrière en bewaar je een goede werk-privébalans? In de Peak Performance Podcast komt het allemaal voorbij. Waarbij Van Paassen vaak de link legt tussen carrière en topsport. De ex-wereldbekerwinnares vertelt over haar eigen ervaringen en ontvangt gasten uit de fietswereld en daarbuiten zoals Maarten Tjalingii (ex-wielrenner), Nicolien Sauerbreij (ex-snowboarder) en Chantalle Weemaes (biochemie en neuropsychologie).
soundcloud.com/sannevanpaassen

De Rode Lantaarn

Gek van de koers? Dan is De Rode Lantaarn een podcast om van te smullen. In deze podcast van wielerblog ‘Het Is Koers’ praten presentatoren Tim de Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese u door het wielerseizoen met uitgebreide voor- en nabeschouwingen van de belangrijkste wedstrijden. Ze vermengen hun uitgebreide kennis en scherpe observaties met een gezonde dosis humor. Tijdens interviews duiken ze de diepte in met profwielrenners als wereldkampioen Annemiek van Vleuten en Mike Teunissen, gele truidrager in de Tour de France van vorig jaar. Na afloop van zo’n interview heb je als luisteraar het gevoel een renner echt te hebben leren kennen.
dagennacht.nl/serie/de-rode-lantaarn

Wheel Suckers podcast

Deze podcast wordt gemaakt door twee dames uit de Londense fietsscene: Alex Davis van het befaamde fietscafé Look Mum No Hands! en Jenni Gwiazdowski van London Bike Kitchen. De Engelstalige podcast benadert fietsen als cultuur, met onderwerpen als fietsen en gezondheid, de opkomst van het dameswielrennen en wereldreizen maken met de fiets. Met speciale aandacht voor fietsende vrouwen.
soundcloud.com/wheelsuckerspodcast

El Tarangu

In 1996 werd de Spaanse wielerheld Jose Manuel Fuente ten grave gedragen. Hij overleed slechts 50 jaar oud. Maar zeven jaar later zit ‘El Tarangu’ in een Vlaams restaurant tegenover zijn oude rivaal Lucien van Impe. Van Impe weet niet wat hij ziet. Heeft Fuente zijn dood in scène gezet? Of is er sprake van een oplichter? In deze podcast neemt AudioCollectief SCHIK luisteraars mee in een zoektocht naar de waarheid. Een razend spannende podcast, ook leuk voor niet-wielerliefhebbers.
nporadio1.nl/podcasts/el-tarangu

GMBN

Als u graag op de mountainbike het bos in gaat, dan is The Mountainbike Podcast een aanrader. Deze Engelstalige podcast wordt gemaakt door Global Mountain Bike Network, een autoriteit op het gebied van how-to video’s met tips en tricks op YouTube. De podcast benadert mountainbiken in brede zin. Van nieuws uit de MTB-wereld en interviews met profs tot trends, techniek- en trainingstips. Kortweg: alles wat met noppenbanden te maken heeft.
audioboom.com/channels/4993711

Delen