Jos Rensing (1951-2018)

Op 28 mei overleed op 67-jarige leeftijd huisarts Jos Rensing. Naast huisarts was hij een gedreven bestuurder bij diverse zorgorganisaties. Een man van weinig woorden, maar met een ver reikende invloed.

Tekst: Wout de Bruijne

 

Vrijwel zijn gehele werkleven is Jos Rensing huisarts in Den Haag. Zijn ouders én zijn zusjes zitten in het onderwijs, maar als kind al wil Jos dokter worden.

In 1978 begint Jos Rensing, zoals in die tijd gebruikelijk, een praktijk aan huis. Ongebruikelijk is de praktijk die hij er daarnaast heeft, samen met vijf praktijkhoudende collega’s. Die tweede praktijk, voorloper van een later gezondheidscentrum, ligt in de Haagse achterstandswijk Transvaal. De achterstandsproblematiek speelt een belangrijke rol in het beroepsleven van Jos Rensing. Bijna een decennium lang participeert hij in de Paritaire Commissie van het Fonds Huisartsen in Achterstandswijken. Het Fonds ondersteunt huisartsen in achterstandsgebieden bij het opzetten van projecten ter vermindering van complexere zorgproblemen en de discrepantie tussen werklast en inkomen. Het is de verdienste van Jos Rensing dat deze problematiek structureel op de regionale en landelijke agenda’s komt.

Naast de passie voor zijn beroep, heeft Rensing een voorliefde voor besturen. Als bestuurder van de Stichting Doktersnachtdienst Den Haag is hij mede-initiator van de doorlopend beschikbare en bereikbare huisartsenzorg zoals de regio Haaglanden die nu kent. De lastenverdeling tussen achterstands- en niet-achterstandshuisartsen wordt beter en dat is een grote wens van velen.

De achterstandsproblematiek speelt een belangrijke rol in zijn beroepsleven

Als voorzitter van de Huisartsen Kring Haaglanden verricht Rensing baanbrekend werk ten tijde van een regionaal huisartsentekort begin deze eeuw. De huisarts ziet de noodzaak om verlaten praktijken in Den Haag Zuidwest en Rijswijk in beheer te nemen en daarmee de continuïteit van de zorg voor duizenden patiënten te waarborgen.

Jos Rensing is een rustige, flexibele bestuurder die voorgenomen besluiten van diverse kanten toetst en openstaat voor andere meningen. Een man van weinig woorden, maar met een ver reikende invloed binnen de regionale en landelijke huisartsenzorg. Dat blijkt ook uit het feit dat hij afgevaardigde is van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en zitting heeft in zowel de financiële commissie als de benoemingscommissie van de voorzitter van de LHV. In 2012 wordt Rensing benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2016 gaat hij met pensioen, hoewel hij betrokken blijft bij de zorg, onder meer als toezichthouder.

Jos Rensing, gehuwd, vader van twee dochters en opa, is een gezinsmens en een levensgenieter. Hij houdt van wandelen en loopt tweemaal de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Wanneer hij begin dit jaar terugkeert van een vakantie in India, wordt hij ‘grieperig’. Hij blijkt meningitis te hebben. De diverse hersenontstekingen die volgen, worden hem fataal.

Delen