Kamperen op het water

Naast hun werk in de zorg verhuren psychomotorisch therapeut Rieuwert de Haan en huisarts Evelien van Soldt boten in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. “Achter elk hoekje een nieuwe wereld.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp

Als kind namen zijn ouders hem mee op vaarvakantie, in een Doerak. Daar is zijn liefde voor ‘kamperen op het water’ ontstaan. “Het is alsof je met een camper rondtrekt, maar dan op het water”, zegt Rieuwert de Haan (32). “Je mag in Nederland niet meer wildkamperen, maar op het water kan dat nog wel. En Nederland is zó mooi. Er zijn zulke mooie plekjes te ontdekken.” En de psychomotorisch therapeut doet dat dus graag in een Doerak. “Hij wordt weleens het lelijke eendje onder de boten genoemd, maar ik vind ’m fantastisch. Zijn diepgang is maar 80 centimeter en als je de kap inklapt, is de doorvaarhoogte slechts 175 centimeter, waardoor je ook onder lage bruggetjes door kunt varen. Door de platte voorkant heb je ook nog eens heel veel leefruimte. Je kunt met zes mensen slapen in onze Doerakken en je hebt geen vaarbewijs nodig.”

‘Ik doe alles zelf. Het motorische, het schilderen, maar ook de kussens en de gordijntjes naaien’

De Haan begon zijn verhuurbedrijf Njuta Watersport (Zweeds voor genieten) 4,5 jaar geleden met een kajuitzeilboot, een andere passie. Inmiddels verhuurt hij daarnaast drie Doerak-motorboten, die hij alle drie in oude staat heeft gekocht en zelf heeft opgeknapt. “Daar ben ik de hele winter druk mee. Ik doe alles zelf. Het motorische, het schilderen, maar ook de kussens en de gordijntjes naaien.” Zijn vriendin, Evelien van Soldt (28), verbaast zich over wat hij zichzelf allemaal heeft aangeleerd. “Echt eng”, lacht ze.

Van Soldt heeft net haar opleiding tot huisarts afgerond. In de voorkajuit van een van de boten vertelt ze hoe zij is aangestoken door het vaarvirus. “Het was drie jaar geleden een van onze eerste dates. Ik werkte net twee weken zelfstandig als huisarts in opleiding en wilde het daarom rustig aan doen, dus toen Rieuwert voorstelde om het water op te gaan, zag ik dat aanvankelijk niet zo zitten. Uiteindelijk zijn we toch gegaan en hebben we een nachtje voor anker gelegen op het meer. De natuur, de geluiden, de deining – ik had nog nooit zo lekker geslapen.”

Ontspanning

Het koppel runt het botenverhuurbedrijf nu samen. “Ons werk in de haven voelt niet als werk”, zegt Van Soldt. “Het is ontspanning. De vaarinstructies die we samen geven, daar genieten we echt van. Maar het is ook lekker om even gedachteloos het dek te schrobben, nadat je een palliatieve patiënt hebt gezien.” Voor De Haan geldt hetzelfde. “Als ik door was gegaan met alleen mijn werk als therapeut, dan had ik mezelf over de kop gewerkt. Ik zeg weleens: kamperen op het water is de beste burn-outpreventie, maar dat is voor mij het sleutelen aan een boot of achter de naaimachine zitten ook.”

‘Het is ook lekker om even gedachteloos het dek te schrobben nadat je een palliatieve patiënt hebt gezien’

De Haan zou er op termijn nog wel een paar boten bij willen hebben, maar het bedrijf moet ook niet té groot worden. “We willen alles zelf blijven doen. Het persoonlijke contact met de gasten vinden we het leukst. Het is mooi dat mensen na hun vakantie nog een appje sturen met: ‘Evelien en Rieuwert, bedankt voor alles’. En als ik dan zie dat ze op hun profielfoto op onze boot staan, denk ik: ja, daar doen we het voor.”

De boten van Njuta Watersport liggen in een jachthaven in Giethoorn. “In Friesland stikt het van de boten en de verhuurders”, legt De Haan die keuze uit. “In het hoofdseizoen moet je er om 14.00 uur een steigertje zoeken, anders heb je geen plek meer. Overijssel is veel rustiger.” Van Soldt pakt een plattegrond van de Weerribben en wijst een plekje aan. “Een kans van 90 procent dat je hier een ijsvogel ziet”, zegt ze. “Overijssel is prachtig. Je vaart steeds een hoekje om en dan zie je weer een totaal nieuwe wereld. Je hebt hier ook leuke plaatsen, zoals Blokzijl, Kalenberg en de Hanzesteden. En wil je wel naar Friesland; het is maar een dagje varen, dwars door het Nationaal Park.”

njutawatersport.nl

Delen