Mijn passie – spoken word

mijn passie / Raken met gedichten

Beeld De Beeldredaktie / Guido Benschop

Op haar tiende zag geneeskundestudent Kylie Martijn (18) voor het eerst een filmpje over spoken word. Toen vond ik het al heel vet.”

Zelf is Kylie sinds juni vorig jaar actief met spoken word bezig. “Ik schrijf bijna elke avond en vind het geweldig om mijn gedichten voor te dragen.” In dat voordragen onderscheidt spoken word zich van gewone poëzie. “De gedichten zijn speciaal geschreven om voorgedragen te worden. De presentatie is heel belangrijk. Dat is anders dan bij normale gedichten; dan heb je als luisteraar langer de tijd nodig om het gedicht tot je door te laten dringen en connecties te leggen. Spoken word is sneller en ritmischer. Ik noem het vaak het neefje van rap.”

Als Kylie iets hoort wat ze cool vindt klinken, een zinnetje of een woord, dan gaat ze daarmee aan de slag. Ook wordt ze geïnspireerd door andere dichters. “Ik schrijf over liefde en liefdesverdriet, stress, seksueel misbruik en over hoe het is om een zwart meisje te zijn. Ik vind het ook leuk om grappige dingen te schrijven, die ik dan graag theatraal voordraag. Met mijn gedichten wil ik mensen raken en laten nadenken. Eén keer moest iemand in de zaal huilen door een gedicht van mij, dat was wel
heel bijzonder.”

Ik wil mensen raken met mijn gedichten

In Rotterdam, de stad waar Kylie geneeskunde studeert, is deze kunstvorm hartstikke populair. “Er worden veel ‘open mics’ georganiseerd en er zijn geregeld poetryslams. Dat zijn wedstrijden waarbij meerdere mensen hun gedicht voordragen en het publiek kan stemmen. Ik heb aan deze wedstrijden een heel hechte vriendengroep overgehouden, waarmee ik veel doe. Bij de laatste slam ben ik tweede van Rotterdam geworden, daarom mag ik de stad dit jaar vertegenwoordigen tijdens het NK Poetry Slam in Utrecht.”

Delen