Musea met een kindvriendelijk aanbod
Ons land telt enorm veel musea met kindvriendelijk aanbod. Musea over wetenschap scoren hoog, maar ook in kunstmusea is genoeg te doen. Het beeld dat ze stoffig en saai zijn voor jonge bezoekers, is dan ook achterhaald. Kunstjournalist Edo Dijksterhuis maakte een selectie voor het hele gezin.
Het muZIEum (Nijmegen)
Het muZIEum in Nijmegen is ‘een museum met impact’: kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Het realismegehalte wordt nog verder opgevoerd tijdens expedities door het centrum van de stad waarbij een VR-bril slechtziendheid simuleert.
Op een zogeheten doe-plein kunnen bezoekers meer leren over brailleschrift en hulpmiddelen die het leven van blinden en slechtzienden vergemakkelijken. Het muZIEum biedt een hoogwaardige vorm van ‘edutainment’ die de empathische ontwikkeling stimuleert.
Leeftijd: expeditie binnen is geschikt vanaf 8 jaar; buitenbeleving voor jongeren vanaf 13 jaar.
Informatie en tickets: muzieum.nl
Corpus (Leiden)
Wie ter hoogte van Leiden op de A44 rijdt, kan het gebouw van Corpus niet missen. Het museum over de menselijke anatomie heeft de vorm van een zittende figuur die 30 meter hoog is. Binnen kunnen bezoekers een reis maken door de darmen, langs de longen en via het oog naar het eindstation, de hersenen.
Onderweg leren kinderen door middel van spelletjes en tests wat er precies gebeurt als je moet niezen, welke weg een rood bloedlichaampje aflegt of hoe de papillen een hapje identificeren als zoet, zout of zuur.
Leeftijd: de adviesleeftijd voor een bezoek aan Corpus is minimaal 6 jaar.
Informatie en tickets: corpusexperience.nl
Afsluitdijk Wadden Center (Afsluitdijk)
Voordat bezoekers in Kornwerderszand de tentoonstellingsruimte van Afsluitdijk Wadden Center betreden, worden ze ondergedompeld in een korte film met water-, wind- en bewegingseffecten die zo realistisch zijn dat het gevaar voor zeeziekte op de loer ligt.
Daarna volgt een doe-en-leeropstelling met heel veel informatie over de Deltawerken, ecologie en waterbouwkunde. Kinderen kunnen een getekende vis inscannen voor het interactieve aquarium of de vogeltrek over het IJsselmeer nabootsen op een virtuele maquette. Spectaculair is de Aqua Vista Show, die een vlucht per hangglider over de omgeving simuleert.
Gewoon uitkijken vanaf het dak kan natuurlijk ook: aan de ene kant de bruine Waddenzee, aan de andere het blauwe IJsselmeer.
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden.
Informatie: afsluitdijkwaddencenter.nl
Micropia (Amsterdam)
‘Het onzichtbare zichtbaar maken.’ Het gebeurt in Micropia, het wetenschapsmuseum van de Amsterdamse dierentuin Artis, dat dit jaar tien jaar bestaat en dat gewijd is aan microscopisch kleine organismen.
Micropia kreeg in 2016 de Kenneth Hudson Award voor het meest innovatieve museum van Europa. Het slaagt er dan ook in om op aansprekende wijze voor jeugdige bezoekers een wereld tot leven te wekken die voor het blote oog verborgen blijft.
Leeftijd: geschikt voor bezoekers vanaf 8 jaar.
Informatie en tickets: micropia.nl
Kunstmuseum (Den Haag)
De kelder van het Kunstmuseum Den Haag is kinderdomein, waar jonge bezoekers niet met hun handen op de rug beschaafd fluisterend hoeven rond te lopen. Met een tablet in de hand dwalen ze door een labyrint met dertien kamers om allerlei opdrachten uit te voeren.
Er is een catwalk waar ze kennismaken met de grote modecollectie van het museum en leren wat kunstwerken eigenlijk waard zijn. Door favoriete kunstwerken te verzamelen, leren ze spelenderwijs wat ze mooi of lelijk vinden.
Leeftijd: omdat er redelijk wat leeswerk bij de opdrachten komt kijken, is de minimumleeftijd voor de Wonderkamers gesteld op 9 jaar. Voor jongere kinderen zijn er speciale kijk-en-doe-opdrachten.
Informatie en tickets: kunstmuseum.nl
Voorlinden (Wassenaar)
Kunstmusea kunnen voor kinderen behoorlijk saai zijn, maar er zijn uitzonderingen. Zoals Museum Voorlinden in Wassenaar. Oprichter en verzamelaar Joop van Caldenborgh heeft een sterke voorkeur voor Instagramfähige kunst die geen puber onberoerd zal laten.
Grote aandachtstrekker – letterlijk – is Ron Muecks levensechte reuzenechtpaar op leeftijd dat in badpak onder een parasol ligt. Ook populair zijn het zwembad van Leandro Erlich waar je in kunt droogzwemmen, de imposante staalconstructie van Richard Serra en het liftje op kabouterformaat van Marizio Catalan.
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden.
Informatie en tickets: voorlinden.nl
Mediamuseum (Hilversum)
In een tijd van influencers, fake news en big data zijn weinig musea zo relevant als het Mediamuseum in Hilversum. Bezoekers krijgen het verschil tussen echt en satire uitgelegd door te schakelen tussen een nieuwsitem over Collegetour met crimineel Willem Holleeder en de sketch die Koefnoen hierover maakte. Ook wordt de werking van reclame glashelder uit de doeken gedaan. En met een apparaat dat eruit ziet als een 21e-eeuws diorama kunnen kinderen zelf een filmscène in elkaar knutselen.
Op de bovenste etage zijn kostuums uit bekende tv-programma’s en films te zien, zoals het groene mantelpakje van Carice van Houten in Minoes en het Songfestivalgewaad van Nikkie de Jager.
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden.
Informatie en tickets: beeldengeluid.nl
Storyworld (Groningen)
Kinderen consumeren verhalen op dagelijkse basis, vooral via YouTube en TikTok. In het Groningse museum Storyworld leren ze hoe verhalen in elkaar steken en worden ze gestimuleerd ze zelf te maken. De focus ligt hierbij op strips, animaties en games, variërend van Asterix en Lucky Luke tot De Smurfen en Fortnite.
Aan de hand van schetsen, storyboards, rekwisieten, filmcellen van animatiefilms, flipbooks en gekleide figuurtjes uit stop-motionfilms wordt duidelijk gemaakt hoeveel werk er in een paar minuten vermaak gaat zitten.
In de laatste ruimte, Storyworld Spotlight, wordt in wisselende minitentoonstellingen het werk van één specifieke maker uitgelicht.
Leeftijd: leuk voor alle leeftijden.
Informatie en tickets: storyworld.nl
Nijntje Museum (Utrecht)
Nijntje is met stip het bekendste konijn ter wereld en dus absoluut een eigen museum waard. Logischerwijs staat dat in Utrecht, de stad waar bedenker en tekenaar Dick Bruna zijn leven lang woonde en werkte.
Het (eerder dit jaar geheel vernieuwde) museum bestaat uit tien themaruimtes die eigenlijk de hele wereld voorstellen, maar dan in vereenvoudigde Bruna-stijl. De ideale omgeving voor peuters en kleuters om op onderzoek te gaan.
Nijntje is extreem populair in Azië, zoals in Japan waar het onder de naam Miffie een supersterrenstatus geniet, dus het museum trekt veel buitenlandse gasten.
Leeftijd: alle leeftijden.
Informatie en tickets: nijntjemuseum.nl
Doloris (Utrecht/Tilburg)
Een kruising tussen kunstdoolhof, escaperoom en hindernisbaan. Dat is Doloris, waarvan Nederland nu twee varianten telt: Doloris Anoma Maze in Utrecht en Doloris Meta Maze in Tilburg.
De opeenvolging van kamers, gangen en sluizen is ontworpen door een grote groep kunstenaars en door de speakers klinkt een hedendaagse soundtrack. De weg door de kamers vereist een continu beklimmen van steile trappen, tijgeren door nauwe schachten, wringen langs smalle doorgangen en af en toe een roetsj van een rollerbaan.
Het zweet staat je binnen vijf minuten op je rug en je voelt je afwisselend Alice in Wonderland en Indiana Jones. Ondertussen wordt bijna ongemerkt je kijkvermogen getraind.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Informatie en tickets: doloris.nl
Spoorwegmuseum (Utrecht)
De combinatie van Harry Potter-romantiek, technisch spektakel en een vleugje pretpark maken het Spoorwegmuseum tot een absolute favoriet onder kinderen.
Het museum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation in Utrecht, dat dit jaar precies anderhalve eeuw oud is en met z’n kroonluchters en antieke wachtkamers oogt als een transportpaleis. Van recenter datum maar hoe dan ook indrukwekkend is ‘De Arend’, Nederlands eerste stoomlocomotief die in 1839 voor het eerst reed.
In een Oosterse theaterzaal worden verhalen verteld over de beroemde Oriënt Express. En ‘Stalen Monsters’ laat kinderen een bloedstollend achtbaan-ritje maken langs een keur aan treinen en locomotieven.
Van 21 december t/m 5 januari 2025 oogt het Spoorwegmuseum extra winters en feestelijk, met als hoogtepunt: schaatsen tussen de treinen.
Leeftijd: leuk voor alle leeftijden.
Informatie en tickets: spoorwegmuseum.nl.