Knokken voor een plek

Na je studie geneeskunde ben je straks basisarts. De meesten willen verder en proberen een opleidingsplaats te bemachtigen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Tekst:Richard Hassink | Beeld: Tamar Smit

Lidwien Tjaden sprong een gat in de lucht toen ze vlak voor de zomer hoorde dat ze per 1 januari 2017 de opleiding tot kinderarts in het AMC in Amsterdam mag gaan doen. “Aanvankelijk kon ik het bijna niet geloven.”

Wat Tjaden flikte, lukt veel basisartsen niet. Kindergeneeskunde trekt veel belangstelling. Van de acht afgestudeerden met een kinderartswens wordt er slechts één aangenomen. Ook bij andere specialismen, zoals chirurgie, zijn er weinig plekken. En de kans is groot dat zich straks nog meer basisartsen moeten verdringen om een opleidingsplek, want het Capaciteitsorgaan adviseert de komende jaren 15 procent minder afgestudeerden toe te laten tot de opleiding tot medisch specialist (zie het kader hiernaast).

“Een opleidingsplaats bemachtigen is voor sommige specialismen heel moeilijk”, zegt Desiré van Teeffelen van Touch Training en Coaching. Zij organiseert voor de KNMG de training ‘Solliciteren naar een opleidingsplaats’ en biedt basisartsen coaching en begeleiding op weg naar een opleidingsplek. “Heel zuur is dat je voor sommige specialismen maar één of twee keer mag meedoen. Word je afgewezen, dan rest je niets anders dan het bij een ander specialisme proberen.”

‘Een opleidingsplaats bemachtigen is voor sommige specialismen heel moeilijk’

Een goede voorbereiding waarbij je zo min mogelijk aan het toeval overlaat, is dus pure noodzaak. “Maar zo eenvoudig is dat niet, want de procedure is overal anders”, zegt Van Teeffelen. “Die verschilt per specialisme en zelfs per regio.” Ze raadt mensen altijd aan te praten met artsen in opleiding en opleiders. Paul Brand, plaatsvervangend opleider kindergeneeskunde in Groningen en omgeving, vindt dat een zinvolle tip. “Een student of een basisarts die mij belt omdat hij of zij wil praten over de wens om kinderarts te worden, is altijd welkom.” Brand geeft in zo’n gesprek aan wat belangrijk is. “Een goede kinderarts moet stressbestendig zijn, sterk in zijn schoenen staan en beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Klinische ervaring als anios is ook niet onbelangrijk om door de selectie heen te komen.”

Lees verder (pdf).

AAS03-p012-014b

Delen