Langejan (NZa) wil vrije artsenkeuze

De consument moet kunnen kiezen voor welke zorg hij verzekerd wil zijn en hoeveel hij bereid is daarvoor te betalen. Dat stelt NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan op de website van de NZa. 

 

 

Langejan pleit voor keuzevrijheid. Zorgverzekeringen moeten in zijn ogen meer ruimte bieden voor onderlinge verschillen. Een restitutiepolis met vrije artsenkeuze moet mogelijk blijven, stelt Langejan, maar hiervoor zal meer betaald moeten worden.

Langejan meent dat de zorgpremies momenteel te hoog zijn: “Daar moeten we vanaf. De koopkracht staat nu al voldoende onder druk door de enorme zorguitgaven. De zorgverzekeraar heeft daarom ruimte nodig om minder te vergoeden voor onnodige behandelingen of niet efficiënt werkende zorgaanbieders.”

Zorgverzekeraars moeten volgens de bestuursvoorzitter meer kunnen sturen: “Als zorgverzekeraars meer verschil kunnen maken in hun contracten met zorgaanbieders, kunnen wij als verzekerden zelf meer kiezen hoeveel we willen betalen voor ons pakket aan zorg. Dat kan nu nog onvoldoende.”

Lees meer op de website van de NZa.

Delen