Leo Kranendonk (1943 – 2022)

afscheid / Een bijzondere ingenieur en tandarts

Beeld privécollectie

Op 21 oktober 2022 overleed – totaal onverwacht – Leo Kranendonk, ingenieur en tandarts. Een bijzondere man, die altijd bezig was met zijn vak.

Leo Kranendonk werd geboren in Bolnes (gemeente Ridderkerk) in een gezin met twee kinderen. Zijn vader was hoofd machine-afdeling op een scheepswerf, zijn moeder huisvrouw. Zijn jongere broer Steef werd later chirurg. Vader Kranendonk stuurde Leo naar de mulo, maar dat was een makkie voor hem.

Hij had meer in zijn mars en stroomde daarom door naar de HTS en de TU in Delft om Weg- en Waterbouwkunde (civiele techniek) te studeren. Halverwege schakelde hij over op de studie tandheelkunde in Utrecht. Hij deed twee studies tegelijk en bouwde daarbij ook nog eens eigenhandig twee huizen in Ridderkerk, waar hij een tandartspraktijk en tandtechnisch laboratorium in vestigde.

In 1978 begon Kranendonk te werken als tandarts en in 1987 rondde hij alsnog zijn studie civiele techniek af. Hij studeerde af op het onderwerp ‘Menselijke onderkaak met grote brug als mechanicaprobleem’, waarmee hij op knappe wijze de tandheelkunde verbond met de civiele constructietechniek. Als tandarts specialiseerde Kranendonk zich in complexe brugconstructies. Van heinde en verre kwamen er verwijzingen van collega-tandartsen. Hij werkte de meeste jaren met zijn vrouw Anita aan zijn zijde als tandartsassistente, tot op de laatste dag.

Van heinde en verre kwamen er verwijzingen van collega-tandartsen

“Ik wilde weleens eerder stoppen”, zegt Anita Kranendonk nu, “maar Leo wilde van geen ophouden weten. Werken was zijn lust en zijn leven. Zelfs ’s nachts was hij meer dan eens in de weer. We hadden hier eens drie zussen uit Den Bosch die alle drie een kroon moesten hebben. Toen Leo klaar was, was het vier uur ’s nachts. We hadden trek gekregen en toen ben ik patat voor iedereen gaan bakken.”

Oud-studiegenoot en collega Arie van Horssen kenschets Leo Kranendonk als een pietje-precies en iemand die altijd zeer goed wist wat hij wilde. “Leo was een zeer begaafd practicus”, zegt hij. “Hij deed de laatste jaren hoofdzakelijk kroon- en brugwerk, maar dat deed hij dan ook ontzettend nauwkeurig. Hij kwam in het begin altijd wat stug over maar als je Leo leerde kennen, was het een geweldige man. Hij had een hart van goud, vooral voor zijn patiënten.”

Kranendonk was bijzonder trots op zijn twee dochters, Elze en Christel, die uiteindelijk beiden ook tandarts werden. Het tekent de aanstekelijkheid van het plezier waarmee hij zijn vak beoefende.

Leo Kranendonk was een gelovig mens. Arie van Horssen: “We hebben daarover menig diepgaand gesprek gehad. Hij was altijd erg geïnteresseerd.”

Het einde kwam voor iedereen onverwacht. Tot twee dagen voor zijn overlijden was hij nog in zijn praktijk bezig. Leo Kranendonk overleed aan hartfalen. Hij werd 79 jaar.

Delen