LHV: geen faillisement

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stevent niet af op een faillissement. Dat zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck op Zorgvisie in reactie op de berichtgeving dat de artsenvereniging door de megaboete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op het randje van de afgrond zou balanceren.

Skipr meldde eerder dat de organisatie ‘net niet kopje onder gaat’ vanwege de boete van 7,7 miljoen euro die de NMa vorig jaar oplegde. Een huisarts die bij de algemene ledenvergadering van de LHV aanwezig was zegt dat het exploitatieresultaat van de vereniging 8,2 miljoen euro negatief is. Penningmeester Bram Stegeman van de LHV zegt op Skipr: “We worden volledig kaalgeplukt. De LHV kan deze boete niet betalen. Ik moet straks met de pet rond bij de leden. Dit is buitengewoon ernstig.”

Voorzitter Steven van Eijck zegt desgevraagd dat zijn vereniging zich totaal niet in een gevarenzone bevindt. “Het gaat hier om een boekhoudkundige maatregel waarin we al een voorziening nemen op de boete en de juridische kosten in onze jaarrekening. Dat is verstandig. We gaan er echter niet van uit dat we die boete in 2014 ook daadwerkelijk moeten betalen. Mocht dat onverhoopt wel zo zijn dan gaan we er echt niet door failliet. We zijn een bloeiende vereniging met 11.500 leden waarvan niemand wil dat het verdwijnt. We floreren.”

Van Eijck vraagt zich af waar de NMa met dit enorme boetebedrag mee bezig is. “De NMa blijft in de zorg wild om zich heen slaan. Ik vraag me af of hier de zorg beter van wordt. We hebben een onderzoek uitgezet naar dit aspect van de marktwerking in de zorg en wat dat de maatschappij aan kwaliteitwinst heeft opgeleverd.”

Delen