Marley de kip

Baasje: Kim Veldhuijsen (28), derdejaars master diergeneeskunde Gent
Huisdier: Marley (3), kip

De Nederlandse Kim Veldhuijsen liep drie jaar geleden een weekje stage bij een Belgisch zootechnisch bedrijf waar onder andere de voederconversie bij kippen wordt onderzocht. “Oftewel, hoe kun je ze met zo min mogelijk voer vetmesten”, zegt de student diergeneeskunde die geen fan is van de bio-industrie. Op de laatste stagedag kwam ze er een gelijkgestemde student tegen, die haar wees op een hok met ‘reserve’-proefkuikens die ‘overbodig’ waren geworden en zouden worden geslacht. Hij stelde Kim voor om er eentje mee te nemen en zij kon de verleiding van zo’n schattig zacht pluizig geel bolletje niet weerstaan. 

‘Ik kon de verleiding niet weerstaan’

Het kuikentje werd Marley gedoopt en trok bij Kim in op haar kamer in Gent. Daar woonden ze bijna een half jaar gelukkig samen en de twee bouwden een sterke band op. “Marley liep mij overal achterna en, hoewel ze een eigen kooi had, sliep ze meestal bij mij onder of op de dekens. Grappig is dat een kip direct slaapt zodra je het licht uitknipt.” 

Marley ging in de weekenden mee naar Nederland. “Als we met de auto gingen, zat ze bij me op schoot en in de trein ging ze in een speciale draagtas. Hilariteit alom; ook waren veel medereizigers verbaasd dat een kip zo aanhankelijk kan zijn.” Tegenwoordig is Marley ruimer behuisd en heeft ze zelfs een tuin. Kim: “Mijn vriend kocht een huis in Antwerpen waar we nu samenwonen. Marley scharrelt lekker buiten rond met drie vriendinnen van haar eigen soort. Dat is ook prettiger voor mijn kamerplanten en inboedel; die moesten het flink ontgelden toen Marley ging puberen.” 

Delen