Maurits Ypma (1952-2019)

Op 5 mei overleed op 66-jarige leeftijd fysiotherapeut Maurits Ypma. Hij werkte bij praktijk Schinkelkade in Amsterdam en bij het Scapino Ballet in Rotterdam. “Zijn cliënten konden op hem bouwen.” 

Tekst Wout de Bruijne 

Maurits Ypma werd geboren in Leeuwarden en groeide op in Harlingen. Hij studeerde fysiotherapie in Amsterdam aan De Leffelaar (tegenwoordig HVA). Na zijn afstuderen in 1978 ging Ypma waarnemen. Na drie jaar begon hij met een collega een praktijk aan de Koninginneweg in Amsterdam. In 1995 verhuisde hij naar een groter pand in dezelfde straat. 

Fysiotherapeut Machteld Koetsier trad als eerste toe tot de maatschap van uiteindelijk vier genoten. “We werkten hard, maar lachten ook veel”, herinnert zij zich. “Gevoel voor humor vonden we een belangrijk punt bij sollicitaties voor nieuwe collega’s.” Toen het gezelschap wederom uit zijn jasje groeide, betrok het in 2013 samen met twee huisartsen onder de naam De Schinkelkade een voormalig buurtcentrum aan de Schinkelstraat in Amsterdam. 

Volgens Machteld Koetsier had haar collega een loyaal klantenbestand. “Sommigen kwamen speciaal voor Maurits. Hij ging op een humoristische, informele manier met hen om en was geïnteresseerd in hun wel en wee, met een luisterend oor voor meer dan alleen de lichamelijke klachten.” Koetsier noemt energie en zorgvuldigheid als nog twee opvallende kwaliteiten van haar collega. “Hij stapte energiek door de praktijk en was altijd op tijd, zijn cliënten konden op hem bouwen. Maurits was dol op zijn vak, maar niet op steeds veranderende regels en toenemende administratie, daaraan had hij een bloedhekel. Als er dan toch ‘officieel vergaderd’ moest worden, zorgde hij als levensgenieter voor een hapje en drankje erbij.”  

 ‘Gevoel voor humor was een belangrijk punt bij sollicitaties’

Waar hij ook van genoot, was kunst. Ypma bezocht exposities en concerten en studeerde ook enige tijd, in deeltijd, kunstgeschiedenis aan de UVA. Mogelijk speelde die passie ook een rol in zijn keuze om naast zijn praktijk ook voor het Scapino Ballet te gaan werken. Hij was er bijna dertig jaar de ‘huisfysio’, eerst in Amsterdam, later, toen Scapino verhuisde, twee middagen per week in Rotterdam. 

“Maurits maakte de groei van het gezelschap mee”, zegt fysiotherapeut Edwin Visser, door Ypma aangenomen als collega. ”Zijn ervaring en luisterend oor zorgden voor een vertrouwelijke band met de dansers. Hij was geliefd, vrijwel iedereen was op de uitvaart. Twee dansers voerden een dans uit.”

Die uitvaart was onverwacht gekomen. Machteld Koetsier: “Maurits was gezond en ging bijna met pensioen. Hij bouwde af en zou alleen als acupuncturist, wat hij ook was, nog een dag per week bij ons blijven werken. Hij was gescheiden, had twee volwassen zonen en zou meer tijd krijgen om te gaan zeilen bij het vakantiehuisje dat hij net had gekocht in Lauwersoog.” 

Maar tijdens een van zijn eerste weekenden in dat huisje zakte Ypma plotseling in elkaar. 

Delen