Medicijntekort nog nooit zo groot

Het aantal medicijnen dat niet kan worden geleverd, neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van Farmanco, een databank waar apothekers medicijntekorten registreren, meldt de Volkskrant. Het gaat onder meer om kankermedicatie en antipsychotica. In 2011 waren 242 medicijnen onverkrijgbaar, tegen 174 in 2010.

 

Volgens apothekersorganisatie KNMP was het medicijntekort niet eerder zo groot. Sinds 2004 registreren apothekers leveringsproblemen in de database Farmanco. Vervolgens onderzoekt de KNMP wat er aan de hand is. Uit een analyse van de meldingen blijkt dat 69 procent van de medicijntekorten een economische oorzaak heeft.

“Wereldwijd voelen farmaceuten de effecten van de crisis”, zegt Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij de KNMP. ‘We zien de afgelopen jaren dat fabrikanten middelen voor kleine groepen patiënten waar weinig op te verdienen is, uit het assortiment halen.” Ook het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, dat voorschrijft bij welke fabrikant de apotheker een medicijn moet afnemen, leidt er volgens de KNMP toe dat sneller tekorten ontstaan. “Als op den duur maar één of twee fabrikanten van een medicijn overblijven, zijn er weinig uitwijkmogelijkheden als ergens in de aanvoer iets misgaat.”

Lees verder bij de Volkskrant.

Delen