Meer zorg voor elkaar

Tropenarts in opleiding Emma Bruns heeft een uitgesproken mening over hoe geneeskunde de patiënt optimaal kan dienen en schuwt niet haar visie te delen op diverse podia en sociale media. Dwars tegen de maatschappelijke trend van vluchtigheid in zweert ze bij meer aandacht voor basale kennis van de geneeskunde. “De complexiteit van het menselijk lichaam vind ik echt fantastisch.” 

Tekst: Roel Notten | Beeld: Nout Steenkamp

Een boek is bij Emma Bruns (26) nooit ver weg. Als ze wil uitleggen waarom het belangrijk is dat patiënten en artsen op gelijke hoogte met elkaar staan, grist ze tijdens het interview De geboorte van de kliniek van Foucault uit haar tas. Bevlogen vertelt ze over de ontwikkeling van de eerste hospitalen tijdens de Franse Revolutie. “Door de komst van het schrift ontstond een kloof tussen het collectieve medische geweten en een elite – de artsen – die een exclusief recht kreeg op informatie. Het mooie aan de huidige tijd is dat die exclusiviteit, dankzij internet en sociale media, weer verdwijnt en dat patiënten hun informatieachterstand aan het inlopen zijn.”

Emma Bruns heeft een duidelijke visie op de uitdagingen van deze tijd. Naast tropenarts in opleiding is ze kritisch waarnemer van de wereld om haar heen. Haar indrukken deelt ze op Twitter, via haar columns voor NRC en als spreker op onder meer TedxAmsterdam. Ze werd geboren in België uit een Nederlandse moeder – advocaat en later rechter – en een Nederlands-Duitse vader die zijn brood verdiende als diplomaat in de scheepvaart. Haar grootvader was huisarts. Op een ‘streng’ katholiek nonnencollege in de buurt van Antwerpen voltooide ze haar gymnasium-opleiding, gevolgd door een geneeskundestudie aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder (pdf).

10-2013p0012-015

Delen