Mijn eerste jaar – Bas van Santvoort

Als je gaat studeren en zeker als je op kamers gaat, kun je lekker alles zelf bepalen en maak je veel nieuwe vrienden. Hoe ervoeren andere eerstejaarsstudenten hun nieuwe leven?

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Guido Benschop/DB

 

Bas van Santvoort (22)
Opleiding ergotherapie Hogeschool Rotterdam

“Dit is mijn derde eerste jaar. Eerder studeerde ik verpleegkunde, daarna heb ik de opleiding voor doktersassistent afgerond. Maar ik realiseerde me dat ik liever voor mezelf werk, niet onder iemand. Toen heb ik voor ergotherapie gekozen. Mijn eerdere studies waren op mbo-niveau, nu doe ik dus hbo. Het grootste verschil is dat ik zelfstandiger moet werken en dat de leerstof dieper gaat.

Ik woon op kamers in Rotterdam, met zijn zessen in een huis. Op kamers wonen bevalt me heel goed, op je 22ste ben je daar ook wel aan toe. Ik ben drie avonden in Rotterdam en dan kook ik voor mezelf. Mijn favoriete recept is burrito’s met kip. Wel gewoon uit een pakje hoor. Schoonmaken gaat eigenlijk vanzelf, we hebben niet eens een rooster.

‘Ik moest wennen aan de leegte om me heen’

Waar ik in het begin aan moest wennen, is de leegte om me heen. Je zit in je eentje op je kamer terwijl ik thuis altijd mijn familie om me heen had. Maar met een muziekje op heb ik het prima. Het belangrijkste vind ik dat ik zo veel nieuwe vrienden heb gemaakt hier, via de opleiding en de studievereniging. We oefenen samen en we gaan samen stappen.”

Delen