Mijn eerste jaar – Wouter ten Ham

Op kamers, leren koken, nieuwe vrienden maken en een bijbaantje zoeken. O ja, en ook nog studeren. Alles verandert, maar daar ben je zo aan gewend. Vier studenten kijken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Wouter ten Ham (19) Farmacie Universiteit Utrecht.

Tekst: Andrea Linschoten en Martijn Reinink

“Ik vind de studie erg leuk. Mijn vader is apotheker en eigenlijk wilde ik per se geen farmacie gaan studeren. Ik dacht aan geneeskunde, maar ik wilde me ook oriënteren op een andere studie. Op aanraden van mijn vader ben ik toen toch naar een open dag van farmacie geweest en het was leuker dan ik had gedacht. Ik wil iets in de zorg, met scheikunde én met mensen. Daar past deze studie goed bij, beter nog dan geneeskunde.”

Wouter verhuisde vanuit St. Oedenrode naar een kamer in de studentenstad. “Via een vriend had ik snel een kamer. We wonen met zijn drieën. Dat is heel relaxed. We doen niet aan schoonmaakroosters of zo, we doen de dingen gewoon om de beurt. We koken vaak voor elkaar. Dat heb ik wel moeten leren. Het is trouwens leuk om alles zelf uit te vogelen. Ik kan iedereen aanraden om op kamers te gaan.”

‘Ik raad iedereen aan op kamers te gaan’

Het studeren zelf was even wennen: “Op de middelbare school hoefde ik niet veel te doen. Maar nu moet je het goed bijhouden, anders snap je er niets meer van. Halverwege het jaar zakten mijn resultaten in. Er zijn altijd leukere dingen dan studeren. Je moet discipline aanleren.”

De grootste verandering noemt Wouter dat hij meer zijn eigen richting opgaat, los van zijn familie. En zijn tip aan eerstejaars: “Nu moet je je kansen pakken en alles doen wat je leuk vindt. Want je hebt nu alle vrijheid en nog niet te veel verantwoordelijkheden.”

Delen