Mijn passie – Opera

Anke Smits (55), chirurg en sopraan: “Zachtjes oefenen in ziekenhuisgangen”

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Nout Steenkamp

Voor  Anke Smits vormen aria’s een ideale uitlaatklep. “Zingen en muziek maken doe ik al mijn hele leven. Toen ik in 2003 tijdens een afscheidsfeestje voor een collega min of meer als grap een aria zong, kreeg ik zulke leuke reacties dat ik besloot operazangles te nemen. Ik maak nu deel uit van het gezelschap Opera Viva, onder leiding van de Italiaanse mezzosopraan Carla Regina. Mijn werk kan heel heftig zijn en het is fijn om mijn emotionele kant, die ik op de OK niet altijd kan tonen, tijdens een aria naar boven te laten komen. ‘Laat maar zien, die emoties!’, roept Carla vaak, want wij Nederlanders zijn toch wat geremder dan Italianen. In het St. Antonius in Nieuwegein kent men mijn liefde voor opera wel, ik oefen mijn aria’s geregeld zachtjes in de gangen. En ik heb weleens op zaal O mio babbino caro van Puccini voor een patiënt gezongen. Dat ontroerde niet alleen hem, maar ook mij.”
Meer informatie: ankesmits.nl

AA-05-2016p059b

Delen