Mijn passie – Strandwacht

Harm Roetert (23) woont in Groningen en doet zijinstroom geneeskunde. In de zomervakantie reist hij zuidwaarts diagonaal het land door naar de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Hij werkt dan bij de reddingsbrigade op de afgelegen stranden tussen Cadzand en Breskens. “Sinds mijn zestiende ben ik elke zomer in juli en augustus strandwacht.”

tekst: Wout de Bruijne | Beeld: De Beeldredaktie Veen

Harm doet dat werk samen met een dertigtal collega’s. Zij komen vrijwel allemaal van buiten Zeeland. De freelancers ontvangen voor hun werk het minimumloon, maar daar gaan kost en inwoning vanaf. “We verblijven met z’n allen in tenten en caravans op een afgehuurde plek op een camping. We hebben het daardoor ook erg gezellig.

Op drukke, onoverzichtelijke stranden wordt gebruikgemaakt van uitkijktorens, maar ook wordt rondgereden in auto’s en gepatrouilleerd met reddingsboten. “Vorig jaar was een druk jaar. We hebben vaak moeten uitvaren om zwemmers naar de kant te sturen. Ik was er een keer bij dat we een drenkeling uit het water haalden en moesten reanimeren. Dat is gelukkig goed afgelopen, mede omdat we zo’n hecht team hebben en alles op rolletjes verliep.”

‘Het is elke keer opwindend om met de reddingsboot uit te rukken’

Het teamwerk en de actie zijn zaken die Harm ook na zijn studie wil behouden. Hij weet nog niet waar hij zich in zal specialiseren, maar wel dat het ‘iets met een spoedeisend karakter moet zijn’. “Ik ben een actieman en vind het elke keer opwindend om met de reddingsboot uit te rukken.”

Ook als het loos alarm is. Harm: “Er zijn veel zeehonden in dit gebied en eentje zwemt zowat tussen de badgasten. Het is soms net een zwemmer met nat donker haar. Toen die ‘zwemmer’ een keer kopje onderging en bleef, zijn we er met de boot op afgestormd. We waren vlak bij de plek des onheils, toen de zeehond bovenkwam en ons verbaasd aankeek.”

Delen