Mijn passie – Taekwondo

mijn passie / 'Bij freestyle taekwondo vecht je denkbeeldig'

Beeld De Beeldredaktie/Sander Koning

Je moet Soraya Wahjudi (20) uit Almere op bepaalde momenten niet voor de voeten lopen, dan trapt ze erop los. De tweedejaars student fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam doet aan taekwondo. Niet zomaar een beetje, ze is Europees en wereldkampioen in de Koreaanse zelfverdedigingskunst. 

“Ik vecht niet met directe tegenstanders”, lacht Soraya ontwapenend, “ik doe freestyle taekwondo op muziek en vecht denkbeeldig. Je gebruikt vooral beentechniek en ik trap dus in de lucht.”

Die lucht werkt voor Soraya blijkbaar het beste als het buitenlucht is, want haar grootste successen boekte ze buiten bij beach taekwondo. Nadat ze in 2018 wereldkampioen werd, schopte ze het afgelopen april in het Turkse Antalya ook tot European Champion Beach Taekwon­do. “Indoor ging het niet geweldig en werd ik vijfde”, zegt de fysiostudent. “Ik zat niet lekker in mijn vel. Maar buiten kon ik meer ontspannen, minder focussen op mijn klassement en meer genieten. En toen ging het beter.”

‘Bij freestyle taekwondo vecht je denkbeeldig’

Soraya kreeg het niet cadeau. Om tien sterke concurrenten uit Europa te verslaan, trainde ze vrijwel dagelijks. “Het viel soms niet mee om na een lange dag stagelopen –‘gelukkig thuis in Almere’ – na het eten direct weer zo’n drie uur te gaan sporten. Ook niet als de sportschool niet ver weg is en van je eigen familie is. Eenmaal bezig, krijg je wel weer energie, maar aan het eind van de dag ben je toch echt total loss.”  

Alsof de dagen al niet vol genoeg zijn, geeft Soraya ook nog taekwondo-lessen. Daarbij heeft ze profijt van haar studie. “Ik kan meer uitleggen over het spiergebruik. Ik moet alleen wel oppassen dat ik geen ‘fysiojargon’ gebruik en opeens Latijn sta te praten.”   

Delen