Mijn passie – Zeiljuf

mijn passie / Carlijn Tamminga: ‘Jij bent verantwoordelijk’

Beeld De Beeldredaktie/Sander Koning

Hoewel ze in Bunnik – geen waterrijk gebied – opgroeide, raakte Carlijn Tamminga (22) al op de basisschool verslaafd aan zeilen. “Ik ging in groep 8 op zeilkamp bij de Wijde Ee in Friesland en vond het direct helemaal geweldig. Vanaf die tijd ging ik ieder jaar wel een weekje op zeilkamp.”

Het leek de bachelorstudent farmacie uit Utrecht ook wel wat om het zeilen aan anderen te leren. “Ik legde altijd al graag dingen aan mensen uit, er zit zeker iets van een docent in mij”, lacht Carlijn. Toen ze op haar zestiende solliciteerde als instructeur bij zeilschool Pean, had ze nauwelijks ervaring in lesgeven, maar wel veel enthousiasme en een sterke motivatie. Ze mocht de opleiding gaan doen en vanaf haar zeventiende geeft ze vrijwel elke zomer zeilles. “Ik krijg kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar aan boord; leuk gezelschap.” 

Carlijn Tamminga: ‘Jij bent verantwoordelijk’

Inmiddels werkt Carlijn zomers ook voor BQ Yachting, een bedrijf dat onder andere flottieljezeilreizen organiseert in het buitenland. Afgelopen jaar ging ze drie weken mee als begeleider van zo’n tocht op de Middellandse Zee bij Athene. “Fantastisch. Ik was junior schipper, mijn nieuwe doel is nu senior worden.” 

Maar de eerste uitdaging voor Carlijn is op dit moment haar master farmacie. Daarmee is ze vorige maand begonnen. “Ik denk dat het zeilles geven mij heeft geleerd om verantwoordelijk te zijn. Dat ben jij als instructeur voor je leerlingen en voor je materiaal. In de studie vertaalt zich dit naar het op orde hebben van je zaakjes. Misschien ga ik ook in de farmacie ooit nog weleens voor een onderwijsfunctie op een universiteit, maar voorlopig zet ik alle zeilen bij voor mijn master.”

Delen