Mijn passie – zwemmen

mijn passie / ‘Alles wijkt voor het zwemmen’

Beeld De Beeldredaktie/Vincent van den Hoogen

Zijn persoonlijk record op de 200 meter vrije slag ligt 42 honderdsten boven de olympische limiet. Maarten Brzoskowski (25) moet dus sneller zwemmen dan hij ooit heeft gedaan tijdens het kwalificatietoernooi in Eindhoven half april, wil de student fysiotherapie zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer.  

“Ik heb er zin in, ik ben mooie stappen aan het maken in de training”, klinkt het voor die tijd vol vertrouwen. Maar hij zwemt de limiet niet. “Ik was niet snel genoeg”, appt hij the day after. “Nu in de baalmodus.” Eerder zei hij al: “Een paar tienden maken in topsport het verschil.” 

Nu komt Maarten die tekort, maar vijf jaar geleden zat hij op de 400 meter vrije slag aan de goede kant van de limiet. Als tweedejaars fysiotherapiestudent mocht hij in 2016 naar de Spelen in Rio de
Janeiro. Hij werd er zestiende, ging vervolgens een half jaar in Australië wonen en trainen – “Een geweldige ervaring” – en zette zijn studie op een lager pitje. “Alles wijkt voor het zwemmen.”

Maarten Brzoskowski: ‘Alles wijkt voor het zwemmen’

In 2013 is Maarten – met topsportstatus – begonnen aan de opleiding. As we speak moet hij nog steeds zijn eindstage doen. “De eerste twee studiejaren bestonden vooral uit theorie, dat was wel te combineren. Maar ik train zo’n dertig uur in de week, daarnaast stagelopen is niet te doen.” 

Nu hij zijn ‘droomdoel’ Tokio niet heeft bereikt, kan hij in elk geval zijn opleiding afronden. Maar daarna zal hij nog niet als fysiotherapeut aan de slag gaan. Voorlopig blijven de pijlen op het zwemmen gericht, want dat is en blijft wat Maarten het liefst doet. “Na zo’n teleurstelling en na een zware training is dat wat minder, maar in de kern klopt het nog steeds. Ik hou van het water, van de techniek, de zwaartekracht. Sommige hardlopers ervaren een ‘runner’s high’, dat heb ik in het zwembad.”

Delen