Mijn recept: ‘gezonde’ pannekoeken

Wie Floor ter Brake (21)
Studie vierdejaars ergotherapie
Woont in studentenhuis met 18 anderen (en drie keukens) in Nijmegen

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Marcel Krijgsman

 

“Wij hebben een groepsapp met het huis waarin je kunt laten weten of je mee wilt eten. Ik eet bijna altijd wel samen met een paar huisgenootjes, dat vind ik gezelliger dan alleen. Deze pannekoeken maak ik geregeld, het is een eigen bedenksel, afgeleid van een recept van Rens Kroes. Bijna iedereen vindt ze lekker, behalve één huisgenoot. Die werd er niet heel blij van, maar die is meer van de afhaalpizza’s.”

‘Gezonde’ pannekoeken

(Circa 6 stuks)

Ingrediënten

  • 400 ml halfvolle melk
  • 140 gram havermout
  • 80 gram boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 2 el kokospoeder
  • 2 el lijnzaad
  • wat kaneel en wat boter

Wat heb je nodig?

  • Koekepan en een blender (als je niet mega veel stukjes in je pannekoeken wilt)
Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot het een glad beslag is. Verhit wat boter in een koekepan en schenk er vervolgens het beslag in. Wanneer de pannekoek aan beide kanten bruin is, haal je hem uit de pan. Dit herhaal je tot het beslag op is. Floor: “Voor de topping van de pannekoek gebruik ik zelf vaak kaas of appel. Dit gooi ik tijdens het bakken over de pannekoek heen. Vervolgens gooi ik er iets beslag overheen, zodat kaas of appel er goed in bakken. Maar de pannekoeken zijn natuurlijk ook lekker met stroop of poedersuiker. Of neem de gezondere versie van stroop, ahornsiroop.”

Tip van Floor

Wanneer je met vrienden pannekoeken eet, is het wel zo gezellig om deze ook daadwerkelijk samen te eten. Moet je ze even warm houden? Zet dan een pan water op, verwarm dit en leg een bord er bovenop. Alle pannekoeken die klaar zijn, kun je hier op leggen. Dek de stapel af met een deksel. Door de warmte van het water blijven de pannekoeken warm.