Mijn Studentenhuis – Groningen

'Van het open-deurenbeleid wordt flink gebruik gemaakt'

Beeld De Beeldredaktie/Marcel J. de Jong

Wie Sanne Smits (20), derdejaars farmacie. Waar Groningen. Huur € 350,- inclusief gas, water en licht, exclusief internet (7,- p.p.p.m.). Indeling acht kamers, verdeeld over drie verdiepingen, keuken, douche, twee wc’s en een groot dakterras.

Voor Sanne Smits en haar zeven huisgenoten is de dinsdagavond heilig. Dan maken ze in principe geen afspraken buiten de deur en brengen ze de avond gezamenlijk door. “We koken en eten samen en kijken daarna tv of doen een spelletje. We zijn alle acht actieve studenten met een volle agenda en vinden het heerlijk om één avond per week lekker lui op de bank te hangen met een drankje in de hand.” Helaas hebben de huisgenoten geen gemeenschappelijke ruimte, maar de kamers zijn volgens Sanne wel groot genoeg om bij elkaar te zitten. “We hebben een ‘open-deurenbeleid’ waar flink gebruik van wordt gemaakt.”

De studenten hebben een hechte band, ook al studeren ze bijna allemaal iets anders. “In de zomer zitten we vaak bij elkaar op het grote dakterras op de eerste verdieping. Als er dan ook nog bezoek is, wil het weleens laat worden. We moeten er dan wel op letten dat we geen geluidsoverlast veroorzaken.”

‘Van het open-deurenbeleid wordt flink gebruik gemaakt’

Het huis van de Groningse farmaciestudent ligt in een wijk met woonhuizen en kantoren. Sanne: “Het is een mooie buurt, omringd door grachten. Je bent hier op loopafstand van het centrum en je kunt vrijwel alles per fiets bereiken. Er wonen veel studenten en om de hoek zit de sociëteit van een studentenvereniging.”

In het huis was in de jaren zestig van de vorige eeuw een snoepgroothandel gevestigd. “Maar daar is helaas niets meer van te zien”, zegt Sanne. Lachend: “Ach, dat is misschien maar goed ook.”

Op de foto van links naar rechts: Rik Schutte, Nathalie Niehof, Thomas Binda, Sanne Smits, Lente Gerlagh, Lars Uijt de Boogaardt, Koen Oost. Niet op de foto staat Maxime Tjioe.

Delen