Minder regels eerste lijn
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil de regelzucht in de hele eerste lijn terugdringen. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van ZN in een persbericht. Hij haakt daarmee in op het akkoord Het roer gaat om. Onder die noemer besloten overheid, huisartsen en verzekeraars de regeldruk terug te brengen en samenwerking en kwaliteit te bevorderen.
“Met het signaal Het roer moet om hebben de huisartsen een ban gebroken”, zegt Rouvoet. De ZN-voorzitter realiseert zich dat er meer onderling begrip en vertrouwen nodig is in de zorg. Het grote aantal regels gaat soms juist ten koste van kwaliteit en doelmatigheid, stelt hij. Maar het zijn niet de zorgverzekeraars alleen die te veel regels hanteren. “Toezichthouders, overheden, patiëntenorganisaties en beroepsverenigingen kunnen er ook wat van.” ZN wil daarom op korte termijn overleg met de brancheorganisaties in de eerste lijn, met het ministerie, NPCF en met de Nederlandse Zorgautoriteit.
Lees ook het interview met voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV in Arts en Auto 11 2015.
2 reacties
Nee, nee.
En nog eens nee, mevrouw/ mijnheer ZN, en uw talloze rechterhanden.
U doet de beweging ” het roer moet om” zoveel onrecht door het te reduceren tot ” minder administratie is inderdaad nodig”.
Nogmaals: nee.
In het manifest staat zoveel meer:
-Waarbij de patiënt als persoon meer is dan zijn ziekte.
– Het zorgstelsel in de eerste lijn is ernstig aan het ontsporen.
-“Product-denken” sloopt het zo succesvolle huisartsenmodel.
– Ik moet als een marktkoopman concurreren met mijn collega’s, in plaats van samen te werken.
– . En ik wil niet dat de zorgverzekeraar een zieke patiënt primair ziet als een schadelast
– Erken dat het huidig model van marktwerking in de eerstelijnszorg mislukt is. Erken dat het toepassen van de mededingingswet op de huisartsenzorg absurd is en samenwerking en constructief overleg blokkeert. Erken dat “samenhang door samenwerking” het enig juiste recept is voor de continuïteit en kwaliteit van onze zorg.
HIER, beste ZN mevrouw of mijnheer, HIER ging het om.
Door de problematiek te reduceren tot een administratief ongemak, verkracht u HRMO, alsmede de bijna 9000 bezorgde ondertekenaars.
C.Sanders
9 november 2015 / 20:33Teleurstellend en opmerkelijk dat de LHV inmiddels alles in het werk stelt om deze kwestie met de mantel der liefde te bedekken.
Schaamt u, LHV.
C.Sanders
9 november 2015 / 20:48