Muziek – Masterclassic Mozarts Requiem

Het Residentie Orkest uit onze hofstad bestaat al zo’n 113 jaar en is een van de grote symfonieorkesten van Nederland. Ondanks deze hoge leeftijd komt het Haagse gezelschap met een primeur: de masterclassics – volgens zeggen een serie klassiekers en meesterwerken die ‘je live gehoord moet hebben’.

De masterclassics willen prikkelend en laagdrempelig zijn en moeten niet te lang (veel korter dan een regulier concert) duren. Steeds concentreert men zich op één meesterwerk. Na een introductie van ongeveer twintig minuten volgt een uitvoering van dat werk.

Op vrijdag 11 februari starten het Residentie Orkest en dirigent Jan Willem de Vriend met Mozarts Requiem. De Vriend vertelt over thema’s en achtergronden van het meesterwerk en de componist, terwijl orkestleden met fragmenten illustreren. Vervolgens hoort het publiek met alle informatie in het achterhoofd op een totaal andere manier het hele stuk. Na Mozarts Requiem staan voor het komende seizoen onder meer klassiekers van Brahms en Bruckner op het programma.

Masterclassic Mozarts Requiem – Residentie Orkest, Zuiderstrandtheater, Den Haag, 11 februari. residentieorkest.nl

 

Delen