Muziek – Weihnachtsoratarium

Bachs Matthäus-Passion is onlosmakelijk verbonden met Pasen. Maar ook kerst kan eigenlijk niet zonder de, volgens velen, grootste componist ooit. Zijn Weihnachtsoratorium, het verhaal van een nieuw begin en van hoop, inspireert jaarlijks.

Bach stelde het Oratorium Tempore Nativitatis Christi, BWV.248 samen uit reeds eerder gecomponeerd materiaal. In zes delen vertelt hij het verhaal rond de geboorte van Christus, tot en met de komst van de drie wijzen uit het Oosten. De teksten zijn ontleend aan het evangelie volgens Lucas en het evangelie volgens Matteüs. Het werk stelt zeer hoge eisen aan de uitvoerders: complexe, meerstemmige koordelen en virtuoze solozang en -begeleiding.

Het Weihnachtsoratorium wordt in de decembermaand op veel plaatsen in Nederland uitgevoerd. Ook door het Residentie Orkest uit Den Haag. Het gezelschap voert op 14 en 16 december deel 1, 2, 3 en 6 van het werk uit en doet dat met een van de beste Nederlandse koren, vier solisten en Bachspecialist Philipp von Steinaecker als dirigent.

Weihnachtsoratarium – Bach, Residentie Orkest, Zuiderstrandtheater, Den Haag, 14 en 16 december. residentieorkest.nl

 

Delen