Mijn bijbaan – Natuurlijk boeren

Wie Dimitry Verduyn
Leeftijd 29
Studie zesdejaars diergeneeskunde
Bijbaan natuurlijk boeren
Aantal uren circa 10 uur per week
Verdiensten circa € 400,- per maand

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld : De Beeldredaktie/Rob Voss

 

“Bij het verschijnen van dit blad, ben ik afgestudeerd en werk ik al als dierenarts. Maar met mijn bedrijfje, ‘Vlees in de kuip’ ga ik ook door. Ik hou van natuurlijk boeren en ik hou van een lekker stukje vlees op mijn bord. Die kwaliteit wil ik ook consumenten aanbieden, maar het welzijn van mijn dieren staat altijd voorop.

Drie jaar geleden kocht ik zes biggen en een paar kippen. Die mocht ik stallen op de boerderij van vrienden in de Achterhoek. In ruil werk ik op hun erf. Inmiddels heb ik ook zelf dieren om het huis lopen en bestaat mijn koppel uit zeven koeien, zes varkens en vijf kippen. Er waren dertig kippen, maar helaas kwam er een vos op visite.

‘Ik hou van natuurlijk boeren’

Op ‘onze boerderij’ krijgen de dieren tijd en ruimte om te groeien. De varkens lopen door het bos. We voeren ze verse groenten met een deukje, met af en toe wat brokken. De slacht laat ik doen door ambachtelijk slager Herman ter Weele, waarbij ik het hele proces mag volgen. De verkoop doe ik zelf.

Als student kreeg ik weleens het verwijt dat ik leer om dieren te genezen maar ze ook doodmaak. Maar zo zie ik dat niet. Ik ben opgegroeid op een boerderij en zie verzorgen en slachten niet als een tegenstelling. Ja, ik hou van dieren en ja, ik eet vlees. Dat geldt overigens voor de meeste dierenartsen. Maar ik wil wel precies weten waar mijn vlees vandaan komt.”

Delen