NCPF: winst terug naar verzekerde

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) stelt op haar website da dat de 1,4 miljard euro winst die de zorgverzekeraars het afgelopen jaar hebben geboekt, terug moet naar de premiebetalers. 

 

 

Uit berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de zorgverzekeraars in 2012 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt.  In 2011 boekten de zorgverzekeraars nog een winst van 600 miljoen euro.  Minister Schippers heeft deze cijfers vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. In reactie hierop stelt NPFC-directeur Wilna Wind: “Het is geld dat we met zijn allen hebben betaald aan premies, dus ik vind het niet meer dan logisch dat het dan ook weer terugvloeit naar degene die het betaald hebben. Wij dus. Dit moet leiden tot lagere zorgpremies.”

De NPCF vindt het is op zich heel goed dat het zorgverzekeraars lukt om tegen een scherper tarief zorg in te kopen Wilna Wind: “Wat ik wel belangrijk vind, is dat het duidelijk wordt op welke criteria zorg wordt ingekocht. Dat is nu niet duidelijk. Welke voorwaarden gebruikt de zorgverzekeraar? Welke rol speelt kwaliteit van de zorg daarin?”

 

Delen