Nierdonatie bij leven aantrekkelijk

Het aantal Nederlanders dat bij leven een nier doneert, is in vijftien jaar tijd vijf maal zo groot geworden. Dit meldt de Volkskrant.

 

 

 

Vorig jaar stond een recordaantal van 485 Nederlanders levend een van hun twee nieren af. Dit blijkt uit gegevens van hoogleraar interne geneeskunde Willem Weimar van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarover de Volkskrant vandaag rapporteert. Volgens Weimar komt de toename voort uit een groeiend bewustzijn onder familieleden dat lang dialyseren zeer belastend is. Ook zou betere voorlichting over de kleine risico’s van doneren de toename bevorderen.

Nederland is met zo’n 30 levende nierdonaties per miljoen inwoners wereldwijd een van de koplopers. Een nier krijgen van een levende donor vergroot de kwaliteit van leven van de nierpatiënt voor een veel langere periode dan dialyse en draagt zo bij aan verlaging van de zorgkosten. Volgens hoogleraar Weimar kost nierdialyse zo’n 80 duizend euro per jaar’ waarmee de hele behandeling van gemiddeld vijf jaar 400 duizend euro kost. Als hiervan de kosten van een transplantatie worden afgetrokken, bespaar je ruim 300.000 euro met een transplantatie voor dialyse, zo stelt Weimar.

Delen