Nieuwe leiders

Om naast zijn opleiding tot uroloog zijn horizon te verbreden koos aios Martijn Smits ervoor Gamechangers in health te volgen. Wat leverde dit leiderschapsprogramma hem op?

Tekst: Andrea Linschoten  Beeld: Kim Fotografeert

 

Vijfdejaars aios urologie Martijn Smits (35) uit Maastricht ervaart gedurende zijn opleiding dat er meer is dan klinische zorg: “Ik vraag me altijd af waarom dingen op een bepaalde manier moeten, ik neem niet snel iets voor waar aan. Ik ben in verschillende ziekenhuizen geweest en het houdt me bezig of zaken op de snelste, goedkoopste en veiligste manier gaan. Om mijn horizon te verbreden heb ik ervoor gekozen de opleiding Gamechangers in health te doen.”

Met een groep van acht aiossen van verschillende disciplines volgt Smits het eenjarige traject. “Zo’n gemêleerde groep is leuk, ieder heeft een andere invalshoek. Door het programma dat je samen volgt, deel je veel. Nu het programma is afgelopen, gaan we als groep door. We houden contact, een soort continue intervisie.”

‘Nu het programma is afgelopen, gaan we als groep door’

Een van de opdrachten in het traject is het opzetten van een verandertraject in de eigen omgeving. Smits kiest ervoor de communicatie tussen artsen te verbeteren. Hij licht toe: “De medisch inhoudelijke verslaglegging kan beter. Huisartsen zijn vaak erg summier en specialisten gebruiken soms te veel afkortingen, waardoor zaken niet duidelijk zijn en moeten worden nagebeld. Maar specialisten zijn niet altijd makkelijk te bereiken.” Smits spreekt met veel betrokkenen om het probleem van alle kanten te bekijken. “Dat heb ik van dit traject geleerd. Door er veel mensen bij te betrekken, krijg je beter zicht op een probleem en meer draagkracht voor een oplossing. Dat werkt beter dan werken vanuit je eigen idee.”

Moeilijke markt

Naast contactdagen en weekopdrachten maakt de groep ook een reis naar Gambia. “Dat was heel tof”, vertelt Smits. “We hebben daar veel geleerd. Terwijl we samen met Gambiaanse medewerkers nadachten over hoe een afgelegen ziekenhuis personeel kan aantrekken en behouden, leerden we vooral waar je rekening mee moet houden bij cultuurverschillen en welke factoren er bij verandering meespelen.”

Smits heeft de smaak te pakken gekregen en gaat aansluitend aan het leiderschapsprogramma de MBA van VvAA volgen: “Het is een moeilijke markt in de urologie en de combi van urologie en beleidsmatig werken lijkt me aantrekkelijk. Met een MBA vergroot ik mijn kansen op werk. Veel dokters hebben een hekel aan beleid, dus ik kan waardevol zijn voor een maatschap.”

Gamechangers in health

Gamechangers in health is een eenjarig leiderschaps- en verandermanagementprogramma voor aiossen die zich willen verdiepen in leiderschap en de toekomst van de gezondheidszorg. Het programma is een initiatief van VvAA, Better Future en de Jonge Specialist. Voor meer informatie zie gamechangersinhealth.nl.

 

Delen