Nu ’91: ‘Zorgprofs overwegen zorg te verlaten’

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn teleurgesteld in de politiek als het gaat om de waardering van hun vak. Ze hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen, voelen zich hierdoor machteloos en vinden dat het salaris niet in verhouding staat tot het werk dat zij doen. Een deel overweegt hierdoor zelfs om (eerder) te stoppen met hun huidige baan. Dat blijkt uit een ledenpeiling van NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. 

Een bonus die op zich laat wachten. En een motie die moet zorgen voor een structureel betere waardering waarmee tot twee keer toe niet is ingestemd. Het zorgt voor frustratie onder zorgprofessionals. Aan het begin van de coronacrisis werden ze nog bestempeld als de helden van de zorg. Er werd massaal voor ze geapplaudisseerd, ook door politici, maar momenteel voelen zij die waardering niet meer. Van de ruim 3.000 respondenten is 91 procent geraakt door de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden binnen de politiek. Hierdoor overweegt 39 procent zelfs om een baan te zoeken buiten de zorg. 

Tijd om beloftes in te lossen

Stella Salden, voorzitter van NU’91, vindt de uitkomsten schokkend. “Het is heftig om te horen dat zorgprofessionals hierdoor overwegen om de zorg te verlaten. Ze zijn terecht boos. Het gaat ze niet alleen om dat hogere salaris of die bonus. Ze willen dat de politiek hen serieus neemt, dat er naar ze wordt geluisterd en dat zij zelf mee mogen beslissen over hun vak. Zodat zij hun werk naar behoren kunnen uitvoeren. De waardering staat niet in relatie tot het werk dat zij doen. De uitbraak van corona maakte goed duidelijk hoe essentieel onze zorgprofessionals binnen de samenleving zijn. Er werden vanuit de politiek beloftes gedaan om het vak weer aantrekkelijk en gezond te maken. Nu het tijd is om die beloftes in te lossen, is het ineens niet realiseerbaar. Zorgprofessionals raken hierdoor gedemotiveerd en overwegen zelfs om het vak te verlaten. Terwijl iedereen zo ontzettend hard nodig is. Nu en in de toekomst.” 

Petitie

Vorige week vrijdag lanceerde NU’91 de petitie ‘De zorg verdient meer dan alleen applaus’. Hiermee wil de beroepsorganisatie de politiek ervan doordringen zij in moeten stemmen met de motie Asscher/Marijnissen (25295-397). Deze roept op tot een structurele waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden waarin betere arbeidsomstandigheden worden gerealiseerd. De petitie werd al ruim 16.000 keer ondertekend en wordt vanmiddag aangeboden aan politici.

Delen